بهداشت و درمان مردم در آمریکا اولویت نیست/ آیت‌الله خامنه‌ای آمریکا را تحقیر کرد

ویروس کرونا روی نظامی‌گری آمریکا بسیار تأثیرگذار است. اگر اقتصاد آمریکا شرایط خوبی داشته باشد، طبیعتاً نظامی‌گری آمریکا گسترش پیدا می‌کند. فعالیت‌های بخش‌های مختلف ارتش آمریکا برای قدرت‌نمایی، در شرایط کنونی بسیار محدود شده است.

شب گذشته (سه‌شنبه 1399/2/2) برنامه تلویزیونی «عصر» با اجرای نادر طالب‌زاده و با حضور «دکتر فؤاد ایزدی»، استاد دانشگاه تهران با موضوع «تحولات اخیر ایالات متحده و سقوط قیمت نفت» از شبکه افق صداوسیما پخش گردید. در این برنامه همچنین، «دکتر ویلیام بیمن»، استاد دانشگاه و نویسنده از طریق تماس تصویری در بخشی از جریان برنامه حضور داشت.

دکتر بیمن در ابتدای صحبت‌های خود ضمن اشاره به ناگهانی‌بودن ماجرای سقوط قیمت نفت اشاره کرد و گفت: فعالیت‌های صنعتی و تجاری کاهش‌یافته و لذا نیاز به استفاده و نیاز به نفت هم بسیار کاهش‌یافته است؛ این بحرانی است که پیش‌بینی نشده و تأثیرات منفی در آمریکا گذاشته است.

این میهمان برنامه که از مینه‌سوتا با برنامه عصر ارتباط برقرار کرده بود، به بی‌مسئولیتی ترامپ در شرایط کرونایی نیز اشاره کرد و گفت: متأسفانه رئیس‌جمهوری داریم که مسئولیت‌پذیر نیست و احتیاج داریم که مدیریت بهتری صورت گیرد.

دکتر فؤاد ایزدی، به عنوان اولین مسئله‌ی  مورد بحث به کاهش قیمت نفت آمریکا پرداخت، و تصریح کرد: شاخص نفت در آمریکا به منهای 37 دلار رسیده و این مشکل آمریکاست. این مشکل به مدت‌زمان ادامه‌داشتنِ ویروس کرونا بستگی دارد. دقیقاً بلایی که می‌خواستند بر سر کشور ما بیاورند و فروش نفت‌مان را به صفر برسانند، آمریکایی‌ها امروز با آن درگیر شده‌اند.

این استاد دانشگاه تهران به متضررشدن عربستان نیز اشاره کرد و بیان داشت: آمریکا از نظر انرژی تولیدکننده است؛ البته برخی از پالایشگاه‌ها در آمریکا به صورت سنتی از عربستان نفت می‌خرند و برای نفت این کشور طراحی شده‌اند. اعلام امروز دولت آمریکا این است که:  دیگر نمی‌توانند از عربستان نفت بخرند. یعنی آمریکا و سعودی که برای صفرکردن فروش نفت ایران تبانی کرده بودند، در حال متضررشدن هستند.

پس از گذشت دقایقی از برنامه، آقای «رودنی شکسپیر»، اقتصاددان انگلیسی از طریق تماس تصویری به برنامه اضافه شد و با پرداختن به وضعیت انگلیس و مواجهه‌ی این کشور با کووید19 بیان داشت: وضعیت در کشور ما بسیار شوکه‌کننده است. تعداد جان‌باختگان سه برابر تعداد موارد فوتی‌ها در ایران شده است، و این آمار باعث شگفتی است. چطور ممکن است میزان موارد فوتی اینقدر افزایش پیدا کند؟ نکته مهم این است که نصف این آمار، متعلق به خانه‌های سالمندان است. علت این است که کادر درمانی و مراقبانی که آنجا حضور دارند، گان‌های بیمارستانی، دستکش و شیلدهای محافظ سر و صورت در اختیار ندارند. به همین دلیل، افرادی که در مراکزِ نگهداریِ سالمندان حضور دارند، در محل کارشان حاضر نمی‌شوند. این نشان می‌دهد دولت نمی‌تواند تجهیزات لازم پزشکی را برای کادر درمانی تأمین کند.

آقای شکسپیر در ادامه صحبت‌هایش به شرایط آمریکا پرداخت، و تصریح داشت: وضعیت آمریکا خیلی بدتر خواهد شد. علتش این است که شبکه بهداشت و درمان آمریکا نمی‌تواند و اصلاً برای این طراحی نشده که در جهت منافع توده‌های مردم باشد. البته در مقام مقایسه می‌توان گفت: شبکه بهداشت و درمان آمریکا از انگلیس بهتر است؛ اما با این اوصاف سیستم درمانی آمریکا برای مقابله با این بحران آماده نیست. ما باید شبکه بهداشت و درمان ملی داشته باشیم، تا همه مردم را پوشش بدهد و هرکسی که بیمار شد دغدغه‌ی درمان نداشته باشد.

این کارشناس و اقتصاددان انگلیسی در پاسخ به سؤال مجری درخصوص «امکان به وجود آمدن شرایط بهت‌آور و بدتر در آمریکا»، بیان داشت: وضعیت اقتصادی آمریکا بسیار متزلزل و شکننده است و می‌بینیم که آمریکا در آستانه فروپاشی اقتصادی قرار گرفته است و هیچ چیزی نمی‌تواند جلوی این روند را بگیرد. البته این سِیر از مدتی پیش آغاز شده و مختص به شرایط فعلی نیست.

دکتر ایزدی، پس از صحبت‌های دکتر شکسپیر به تأثیر کاهش عرضه نفت پرداخت، و تصریح کرد: «شیل گَس» آمریکا در صورتی برای این کشور سودآور است که قیمت نفت حدوداً 40 تا 45 دلار باشد. باتوجه به شرایط فعلی، شیل گسِ آمریکا در حال نابودی است و این مسئله برای عربستان و کشورهای تولیدکننده نفت – اعم از کشور ما – اتفاق خوبی است؛ اگر چه ما در دوران پسابرجام نفت چندانی نمی‌فروشیم. وابستگی کشورمان به فروش نفت حدوداً 30 درصد بود که در ماه‌های گذشته بازهم کاهش پیدا کرده است و کشور به نوع دیگری اداره می‌شود؛ اما بیش از 90 درصد بودجه عربستان سعودی به فروش نفته وابسته است. سعودی‌ها در عین سودی که از نابودی شیل گس می‌برند، اما در روند فروش نفت دچار مشکل شده‌اند.

این استاد دانشگاه تهران به افول ایالات متحده نیز اشاره داشت و گفت: همه در خصوص افول آمریکا اتفاق‌نظر دارند، اما در خصوص فروپاشی آمریکا اختلاف‌هایی وجود دارد. تحولی که کرونا در روابط بین‌الملل دارد ایجاد می‌کند این است که سرعت افول آمریکا، نه لزوماً فروپاشی، درحال افزایش است. نتیجه این مسئله، قدرت‌گرفتن کشورهایی مانند چین، روسیه و ایران و نفوذ منطقه‌ای است که محقق خواهد شد.

میهمان خارجی دیگری که به صورت اینترنتی در برنامه عصر حضور پیدا کرد، «ماتئو هوو»، افسر سابق نیروی دریایی آمریکا از کارولینای‌شمالی بود. این افسر آمریکایی به شرایط ایالات متحده پرداخت و گفت: وضعیت ما، وضعیت بسیار بدی است. تعداد فوتی‌ها در آمریکا به بیش از 40 هزار نفر رسیده است و اقتصاد ما نیز بسیار متضرر شده و بسیاری از فراد بیکار شده‌اند. کسب و کارها فشار می‌آوردند تا فعالیت‌های اقتصادی آغاز شود اما شرایط برای پویایی مجدد اقتصاد مساعد نیست، چراکه مردم بدون در اختیار داشتن لوازم حفاظتی و بهداشتیِ لازم وارد فضای کاری و اقتصادی می‌شوند و این‌گونه ویروس کرونا شیوع بیشتری پیدا می‌کند، و در نهایت شرایط اقتصادی بدتر و بدتر می‌شود.

این افسر سابق نیروی دریایی آمریکا به وضعیت بهداشتی آمریکا نیز اشاره کرد و بیان داشت: وقتی نظام سرمایه‌داری در یک کشوری حاکم باشد، طبیعتاً بهداشت و سلامت مردم در اولویت دوم نسبت به اصالت پول و ماده قرار می‌گیرد.

در ادامه، نادر طالب‌زاده به ماجرای خارج‌شدن ماتئو هوو از افغانستان با اعتقاد به ناعادلانه‌بودن جنگ در این کشور، اشاره کرد و پرسید: به نظر شما، شیوع ویروس کرونا بر حضور نظامیان آمریکا در کشورهای مختلف تأثیرگذار بوده است؟

ماتئو هوو نیز پاسخ داد: ویروس کرونا روی نظامی‌گری آمریکا بسیار تأثیرگذار است. اگر اقتصاد آمریکا شرایط خوبی داشته باشد، طبیعتاً نظامی‌گری آمریکا گسترش پیدا می‌کند. فعالیت‌های بخش‌های مختلف ارتش آمریکا برای قدرت‌نمایی، در شرایط کنونی بسیار محدود شده است. تصور نکنید حملات هوایی، پهپادی یا… ممکن است کلاً متوقف بشود؛ منظورم این است که در شرایط کرونایی و بحران اقتصادی، انسجام و یک‌پارچگی کلی ارتش آمریکا از بین می‌رود، و متفاوت از گذشته عملیات می‌کند. قدرت نظامی آمریکا طی سال‌های اخیر افزایش پیدا کرده و بودجه کلانی به آن اختصاص داده می‌شود، اما شیوع ویروس کرونا در میزان عملیات و قدرت نظامی‌گری آمریکا در خاورمیانه، اروپا و… تأثیرگذار بوده است. بنابراین این ویروس بر روی قابلیت عملیاتیِ نظامیِ آمریکا اثر داشته است، و آمریکا نمی‌تواند نظامی‌گری‌اش را مانند سابق داشته باشد. شاید این مسئله سبب شود تا به جای نظامی‌گری به ارزش‌های انسانی توجه شود.

دکتر فؤاد ایزدی بحث ضعیف‌شدن ارتش آمریکا را ادامه‌داد و با اشاره به ناکارآمدی ارتش این کشور گفت: دولت آمریکا با ارتشی مواجهه است که به میزان پای‌کار بودن آنان اعتمادی ندارد. یکی از دلایلی که باعث شده شخصیت‌های برجسته سیاست خارجی آمریکا، قبل از ماجرای شیوع کرونا، خواهان بازگشت کشتی‌های آمریکایی به خانه شوند، این است که توانمندی لازم در ارتش آمریکا وجود ندارند و این مسئله ریشه در فساد دارد. اخیراً خبری منتشر شد مبنی بر اینکه سیستم فاضلاب یکی از کشتی‌های حجیم آمریکا، به درستی طراحی نشده و مشخص شده که هر مرتبه اصلاح و تخلیه فاضلاب در این کشتی، 400 هزار دلار برای آمریکا هزینه دارد. بنابراین ارتش آمریکا با مشکلاتی در عرصه سخت‌افزای و نرم‌افزاری (پرسنل و کارمندان) مواجه است، و لذا سیستم با چالش‌های بسیاری مواجه شده است. به همین دلیل است که آمریکا در عرصه نظامی هم در حال افول است.

این استاد دانشگاه همچنین، خروج آمریکا از منطقه را مورد بحث قرار دارد و تصریح کرد: خروج نظامیان آمریکا از منطقه به معنای خروج تمام نیروهای آمریکایی نیست. ممکن است آمریکا، پایگاهی را در کشوری عربی نگه دارد. در واقع منظور از خروج این است که نظامیان آمریکا در منطقه کارایی ندارند و پایگاه آنان به پایگاهی نمادین به جهت حفظ آبرو تبدیل می‌شود.

دکتر ایزدی، در پایان برنامه دو مقاله‌ی منتشر شده در نشریات و مجلات آمریکایی را ارائه کرد. در این مقالات آمده بود که: سیاست منطقه‌ای ایران پس از شهادت سردار سلیمانی تغییری نکرده است. همچنین در یکی از این مقالات به عملکرد رهبر معظم انقلاب اشاره و نوشته شد بود: نفوذ و جایگاه جمهوری اسلامی بیش از هر زمان دیگری است. دستاوردهای آیت‌الله خامنه‌ای شگفت‌انگیز است؛ او آمریکا را تحقیر کرد.

لینک کوتاه مطلب : http://fekrat.net/?p=753