جایگاه حضرت معصومه در جغرافیای فرهنگی کجاست؟
اشاره
یکی از بزرگان که دیداری با یکی از هیئتهای خارجی داشت تعریف میکرد که این هیئت سؤالاتی را مطرح کردند، از جمله اینکه شما چرا به زیارت مزار یک خانم میروید. اینکه آن بزرگ چه پاسخی داد بماند. اما پاسخ این پرسش زمانی روشن میشود که بدانیم حضرت معصومه سلام الله علیها در کدام جغرافیای فرهنگی قرار دارد. بنابراین مسئله ما بررسی جایگاه کریمه اهل بیت سلام الله علیها در جغرافیای فرهنگهاست. وقتی کسی از این منظر نژادی و قومی و زبانی به حضرت معصومه بنگرد، باید هم بپرسد شما چرا به زیارت بانو میروید.
بر اساس طبقه بندی امام خمینی از انسانها هشت مدل انسان(شرح جنود عقل و جهل، ص150) و در نتیجه هشت مدل فرهنگ خواهیم داشت. این مطلب، چارچوب نظری و اسکلت بحث ما را تشکیل میدهد که در ادامه به آن میپردازیم.
1. فرهنگ مادی
در این فرهنگ آنچه مهم است و اصالت و اولویت دارد، جسم و لذائذ جسمی و خواستههای قوه شهویه است. مثلاً زلیخا را در نظر بگیرید، او کسی است که به دنبال لذت و شهوت خویش است. یا کسانی که به دنبال جمع کردن مال و ثروت هستند، مثل قارون. این افراد هم ذیل همین فرهنگ قرار میگیرند. مراد ما از فرهنگ طرز رفتار فردی و اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و … است. پوشش، مدل مو، رنگ مو، مد، لباس، ماشین، منزل، وسائل منزل، دکوراسیون، زیورآلات و این قبیل چیزها برای اهالی این جغرافیای فرهنگی اصالت دارد. هر جا احساس کنند منفعتشان به خطر میافتد، ورود نمیکنند. در این فرهنگ زن ابزار لذت است و ارزش ابزاری دارد؛ محمدرضا شاه هم چنین نگاهی به زن داشت و در یکی از مصاحبههایش گفته بود زن باید فریبا باشد. حتی از زن به عنوان ابزار کسب اطلاعات هم استفاده میشود. مثلاً در مصاحبهای که نشریه آمریکایی تایم با وزیر خارجه اسبق رژیم غاصب صهیونیستی انجام داده و روزنامه یدیعوت احارونوت هم آن را منتشر کرده، خانم تزیپی لیونی اعتراف کرده است که برای منافع اسرائیل، روابط جنسی با برخی شخصیتهای مهم اروپایی و منطقهای و از آن جمله برخی سران عرب داشته است. براساس اعترافات او؛ شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی امیر کنونی قطر و حمد بن جاسم نخست وزیر قطر از جمله این افراد بودهاند.[1] در نزاع قدرت، کارگزاران شهوتگرا بر اساس تمایلات شهوانی که دارند، به آسانی به دام میافتند و شکار میشوند؛ گاهی با رشوه و هدیه و گاهی هم با جنس مخالف. فیلمهای پورن مروج این مدل از فرهنگ هستند. نژاد و جنسیت و زبان در این فرهنگ برجسته است. طبق فرهنگ پان ایرانیسم معنا ندارد که ایرانی به یک عرب احترام بگذارد. طبق دیدگاه فمینستها معنا ندارد که مرد ایرانی به زیارت قبر یک خانم برود. در فرهنگ مادی روابط انسانها با یکدیگر و حتی با طبیعت منفعت محور است. این دیدگاه توسط کسانی مثل بنتهام و فروید و فرانسیس بیکن تئوریپردازی شده است. منفعت روشن است که ساحت قدسی و پاک حضرت معصومه از این جغرافیا بری است.
2. فرهنگ تنازعی
در این فرهنگ آنچه مهم است و اصالت و اولویت دارد، خواستههای قوه غضبیه و دست یافتن به قدرت و مقام است. خشونت و قدرت در اینجا نقش اساسی ایفا میکند. شخص حاضر است پول خرج کند تا خود به قدرت دست یابد یا رقیب را به زیر بکشد. شاید همسر ابولهب را بتوان در این مدل از جغرافیای فرهنگ قرار داد. کسی که هر بدی و خشونتی که توانست در حق رسول خدا به جا آورد تا جایی که به همراه همسرش، که عموی پیامبر اعظم صلوات الله علیه و آله بود، در قرآن مذمت و نکوهش شد. فیلمهای خشن و جنایی مروج این فرهنگ هستند. فرهنگ تنازعی، هابزی و فرعونی است و انسانها از یکدیگر و از نظام سیاسی حاکم میترسند و وحشت دارند و انواع خشونتها را از جمله خشونت زبانی مثل تهمت و دروغ و فحش و غیبت زیاد به کار میبرند. در این فرهنگ با طبیعت و محیط زیست هم با بیرحمی و خشونت رفتار میشود. حضرت معصومه مظهر عطوفت و کرامت و محبت است و لذا امکان ندارد ساکن وادی فرهنگ تنازعی باشد.
3. فرهنگ شیطانی
آنچه در این فرهنگ مهم است، فریبکاری و اغواگری و مکاری است. زلیخا را به یاد بیاورید. او وقتی شوهرش را در مقابل درب دید، سریع وارد وادی دروغ و حیله شد و به عزیز مصر گفت سزای کسی که دست خیانت و تعرض به سوی ناموس تو دراز کند، چیست. شاید همسر حضرت نوح و همسر حضرت لوط را هم بتوان در همین دسته جا داد. کسانی که به انبیای الهی خیانت فکری و اعتقادی و اطلاعاتی میکردند و احتمالاً مانع ایمان آوردن دیگران میشدند. فیلمهای پلیسی و کارآگاهی که به دنبال حل معما هستند در این مدل از فرهنگ قرار میگیرند. نظام سیاسی با استفاده از ابزار رسانه و تبلیغات، افکار عمومی را مهندسی میکند و به آنها جهت میدهد. حضرت معصومه درست عکس این فرهنگ حرکت نمودهاند و همواره به دنبال هدایت مردم بودهاند. اعتماد مردم به صداقت و طهارت حضرت معصومه سلام الله علیها به گونهای بوده که بنا بر گزارش آیت الله کریمی جهرمی در کتاب بانوی ملکوت، احتمالاً حضرت توسط خود مردم “معصومه” نامیده شدهاند، چرا که در روایت وارد نشده که به حضرت معصومه لقب داده باشد(بانوی ملکوت، ص 59 ـ 60).
4. فرهنگ مادی تنازعی
این مدل از فرهنگها ترکیبی هستند و شخص در دو فضا و جغرافیای فرهنگی تنفس میکند و ما به اختصار به آنها اشاره میکنیم. زلیخا نمونه خوبی است. او وقتی میبیند یوسف به خواسته شیطانی او تن نمیدهد، وارد فاز خشونت میشود و در نهایت حکم زندان یوسف صدیق را صادر میکند و ایشان را به زندان میاندازد. فیلمهای این فرهنگ ترکیبی از خشونت و شهوت هستند.
5. فرهنگ مادی شیطانی
در این مدل از فرهنگ، لذت و فریب با هم ترکیب میشوند، به این ترتیب که برای فرد لذت فریب میخورد. یعنی در این مدل شخص دیگری را فریب میدهد و از آن لذت هم میبرد. فیلمهای این جغرافیای فرهنگی ترکیبی از فریبکاری و شهوت جنسیاند.
6. فرهنگ تنازعی شیطانی
در این مدل از فرهنگ، فریبکاری و خشونت اصالت دارد. یعنی شخص را اول فریب میدهند و بعد که او تسلیم شد، با قساوت و بیرحمی خونش را بر زمین میریزند. فیلمهای این جغرافیای فرهنگی ترکیبی از خشونت و اغواگری است.
7. فرهنگ مادی تنازعی شیطانی
در این مدل، فرهنگ دارای سه ضلع است و بدترین مدل فرهنگی شکل میگیرد. فیلمهایی که سه مؤلفه شهوت، خشونت و شیطنت و حیلهگری در آنها ترویج میشود در این دسته جا دارند. امام خمینی شیطان بزرگ یعنی آمریکا را دارای این فرهنگ میدانست. در آمریکا بیشترین سود به فروش سلاح و فیلم پورن اختصاص دارد. کشوری که با شعارهای حقوق بشری و به اسم مبارزه با تروریسم از بدو تأسیس به گفته کارتر فقط حدود 16 سال را بدون جنگ سپری کرده است.
8. فرهنگ متعالی
مراد از فرهنگ متعالی این است که در این فرهنگ عقل و عدل، فرماندهی و اداره قوای شخص را بر عهده دارند. قوا تحت تربیت عقل قرار دارند. فطرت بر مرکب نشسته است و به مدد عقل بیرونی یعنی انبیای الهی قدرت سه قوه شهویه، غضبیه و وهمیه را شکسته و آنها را به اعتدال رسانده است و حق هر یک را ادا کرده بدون اینکه بخواهد حتی یکی از آنها را حذف کند. حضرت ابراهیم و حضرت محمد و جناب آسیه و جناب مریم سلام الله علیهم که در قرآن به عنوان الگو برای اهل ایمان معرفی شدهاند، نمونههای بارز ساکنان این جغرافیای فرهنگی هستند.
آسیه همو که مجاهدانه به دنبال نجات خود و دیگران از چنگال فرعون و کارگزاران ظالم او بود و بهشت را بدون خدا نمیخواست، در این منظومه قرار دارد. و مریم مادر مسیح، همو که عفیف و پاکدامن و عاشق خدا بود. و حضرت زهرا که در سوره انسان ذکر ایشان رفته است؛ زهرای اطهر برای شفای فرزندان بیمار خود، روزه نذر میکند و به این نذر وفا میکند و در زمان افطار، غذای خویش را به مسکین و یتیم و اسیر میدهد.
و خدیجه غرّا همسر رسول اعظم صلوات الله علیه و آله و مادر حضرت فاطمه زهرا که خداوند به او سلام رساند، همو که یار و غمخوار رسول الله بود و نبی خاتم بعد از رحلتش هر روز و همیشه به یاد او و خوبیهایش بود. و زینب کبری همو که فرزند امام، خواهر امام و عمه امام بود، درست مثل فاطمه معصومه.
در این فرهنگ، عفت، شجاعت، حکمت، عدالت، معنویت، محبت به دیگران، عقلانیت و انسانیت اولویت دارد. حضرت فاطمه معصومه ساکن جغرافیای فرهنگی متعالی است. بانوی جوانی که مدتی اندک 16 یا 17 روز (بانوی ملکوت، ص71 ) در قم اقامت داشت اما جای عبادت او اکنون بیت النور نامیده میشود که روشن میسازد چه ارتباط تنگاتنگی با خدا و مناجات با خدا داشته است. بانویی که به دنبال امام خویش آمده، امامی که مظهر تمام خوبیها و پاکیها و فضیلتهای سیاسی و اخلاقی است. و اگر قضیه حمله به کاروان کوچک بانوی مهربان و کریمه قم صحت داشته باشد، درمییابیم که حمایت از او و دل سپردن به ولایت هشتمین امام همام از نظر ساکنان فرهنگ مادی و تنازعی و شیطانی جرمی بزرگ و غیرقابل بخشش بوده است.
فاطمه معصومه دختر امام، خواهر امام و عمه امام و ساکن کوی فرهنگ متعالی است، فرهنگی که ارتباط با خدا در آن اولولیت و اصالت دارد، تا جایی که حاضری برای دست یافتن به محبت الهی رنج گرسنگی را به جان بخری و افاطر خویش را به یتیم و مسکین و اسیر تقدیم کنی. از این رو فاطمه معصومه قبله همه انسانهایی است که فطرتی خداخواه و خداجو دارند. چون نمیشود خدا را دوست داشت اما دوستان خدا را نه، لذا رابطه انسانها در فرهنگ متعالی بر اساس رحمت و محبت و برادری است و کسی در صدد سوء استفاده از دیگری نیست که نمونه بارز آن را در دفاع مقدس و مواسات و همدلی ملت مهربان ایران در جریان کرونا و حماسه رزمایش کمک مؤمنانه شاهد بوده و هستیم.
[1]. yon.ir/ZpCRK؛ به نقل از خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0