دکتر «طلال عتریسی» در گفتگو با فکرت مطرح کرد:

پیشبرد گفتمان مقاومت با تبیین شخصیت شهیدسلیمانی

شخصیت شهید سلیمانی فقط محدود به حوزه سیاسی نبود بلکه شخصیتی عرفانی و معنوی و مردمی نیز داشت. گفتمان مقاومت از طریق شخصیت شهید سلیمانی در حوزۀ اندیشه و عمل گام‌های رو به جلو داشته است.

بعد از گذشت چهل سال از انقلاب اسلامی در ایران شاهد آن هستیم که گفتمان مقاومت نه‌تنها در ایران بلکه در منطقه غرب آسیا به شدت گسترش پیدا کرده است. یکی از پرچمداران این گفتمان، شهید حاج قاسم سلیمانی بود. سایت «فکرت، رسانه اندیشه و آگاهی» درباره جایگاه فعلی این گفتمان، تأثیرات آن و اقدامات دشمن برای شکست این گفتمان با دکتر طلال عتریسی، استاد دانشگاه و مدیر مرکز منطقه‌ای و مطالعات اجتماعی و سیاسی دانشگاه لبنان گفتگویی اختصاصی ترتیب داده است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

 

به‌نظر شما گفتمان مقاومت که از سوی شهید سلیمانی در منطقه غرب آسیا مطرح و پیگیری شد، چه تأثیری بر کشورها و ملت‌های این منطقه داشته است؟

گفتمان شهید سلیمانی تأثیرات گسترده‌ای در حوزه سیاسی و رسانه‌ایِ منطقه خاورمیانه به‌ویژه کشورهای مقاومت از جمله لبنان، یمن، عراق، فلسطین و… داشته و گروه‌های زیاد سیاسی و رسانه‌ای مانند لبنان جایزه‌هایی برای گفتمان شهید سلیمانی تقدیم کرده‌اند. بر همین اساس گفتمان مقاومت برای حامیان آن ابعاد مختلفی داشته است و مخصوصاً شخصیت شهید سلیمانی فقط محدود به حوزه سیاسی نبود بلکه شخصیتی عرفانی و معنوی و مردمی نیز داشت. گفتمان مقاومت از طریق شخصیت شهید سلیمانی در حوزۀ اندیشه و عمل گام‌های رو به جلو داشته است.

 

گفتمان مقاومت در اندیشه و اقدامات امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب چه جایگاهی داشته است و آیا تفکر مقاومت در دیگر علوم و دانش‌ها نیز اثرگذار است؟

اندیشه امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب دارای ویژگی‌هایی از جمله دعوت به استقلال و مقابله با مداخله آمریکا و حمایت از جنبش‌های آزادی‌بخش منطقه و مستضعفین بوده و بارزترین ویژگی آن نیز پشتیبانی از جنبش مقاومت و مبارز فلسطین در برابر رژیم صهیونیستی پیش از انقلاب و بعد از آن به‌خصوص در ایام بستن سفارت اسرائیل در ایران بوده است. نظام ایران بعد از شاه وابستگی و تبعیت از غرب را کنار گذاشت و به حمایت از مستضعفین روی آورد.

 

دشمنان برای شکستن تفکر و جایگاه مقاومت در میان ملت‌ها و دولت‌ها چه راهکارها و ترفندهایی به کار می‌گیرند؟

قدرت‌های مخالفِ مقاومت، راه‌های مختلفی به‌ویژه در زمان توسعه و پیشرفت وسایل ارتباطی در پیش گرفتند تا چهره مقاومت را تخریب کنند؛ در همین راستا برخی اوقات مدعی می‌شوند که مقاومت عامل وخیم‌شدن وضعیت اقتصادی و بی‌توجه به معیشت مردم است و یا اینکه مقاومت اقدام به قاچاق مواد مخدر می‌کند. برخی از مقامات آمریکایی نیز گفته‌اند که هزینه‌های سنگینی برای تخریب چهره حزب‌الله و یا ایران و همچنین فتنه‌افکنی بین شیعه و سنی پرداخت کرده‌اند تا بدین صورت افکار عمومی را تغییر داده و با تغییر مصداق دشمن یعنی اسرائیل و آمریکا، شیعه یا سنی را دشمن دیگری معرفی کنند. از سوی دیگر تحریم و محاصره اقتصادی از سوی آمریکا علیه کشورهای منطقه نیز راه دیگر برای شکست‌دادن مقاومت است تا بدین صورت ملت‌ها دست از تفکر مقاومت بردارند و با اعتراض و مطالبه‌گری از دولت‌ها مانند ایران، حکومت‌ها را مجبور به عقب‌نشینی از مقاومت کنند. همچنین تهدید نظامی نیز از دیگر حربه‌های مستکبرین است ولی معمولاً از این گزینه استفاده نمی‌کنند. زیرا موجب وحدت نیروهای مقاومت و همراهی ملت‌ها می‌شود.

 

راه بهره‌بردن از مقاومت در دیپلماسی سیاسی چیست و چگونه می‌توان تفکرات مقاومتی شهید سلیمانی را در دیپلماسی و روابط بین‌الملل منتشر کرد؟

معرفی تفکرات شهید سلیمانی نیازمند برنامه‌ها و سخنرانی‌هایی است که آن را در ایران و عراق و لبنان شاهد بوده‌ایم. در روابط بین‌الملل و دیپلماتیک ما نمی‌توانیم به کشورهای دیگر بگوییم مانند شهید سلیمانی باشید اما می‌توان افکار ایشان در مبارزه با استکبار و دفاع از مظلوم و مخالفت با مداخله خارجی را مطرح نمود. زیرا ایشان حامی آرمان فلسطین و مقاومت بود.

 

ارتباط آنارشیک‌بودن جهان با جبهه مقاومت و موازنه قوا در خاورمیانه و تحلیل شما از نرمش قهرمانانه در راهبرد مقاومت اسلامی چیست؟

تحولات در جهان به‌ویژه در خاورمیانه در مرحله خاصی است و تاکنون تا این اندازه بی‌ثبات نبوده و هر طرفی درصدد است تا مولفه‌های قدرت را به سوی خود سوق دهد. از یک‌سو آمریکا درصدد تغییر جبهه خود به‌سوی چین و روسیه است و از سوی دیگر جبهه مقاومت علی‌رغم تمامی سختی‌ها و تحریم‌ها بخشی اساسی در هر نوع تحول در منطقه است. ایران به‌عنوان نقطۀ ثقل محور مقاومت در ایجاد هر نوع نظم جدید در منطقه خاورمیانه ایفای نقش مستقیم و فعال دارد و هیچ‌کس نمی‌تواند این موضوع را انکار کند. امروز نیز شاهد مذاکراتی میان سعودی‌ها و امارات با ایران در منطقه هستیم و این نشان‌دهنده نقش محوری ایران در محور مقاومت است. بنابراین آینده مقاومت در این منطقه آینده قطعی است و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را به عقب بازگرداند. این تحولات در منطقه نیازمند وحدت‌محور مقاومت و رویکرد راهبردی برای ساخت ائتلافات جهت مقابله با پروژه عادی‌سازی صهیونیست‌ها و فتنه‌انگیزی آمریکایی‌هاست.

راهبرد مقاومت یعنی نرمش قهرمانانه به‌معنای عدم‌کشیده‌شدن به درگیری‌ها و فتنه‌های داخلی مدنظر دشمنان است. دیپلماسی قوی مانند دیپلماسی پیرامون مسائل هسته‌ای بدون عقب‌گرد و یا دیپلماسی در لبنان برای پرهیز از درگیری مسلحانه داخلی و فتنه‌انگیزی است. در عراق نیز دیپلماسی حافظ حشدالشعبی برای عدم ورود به درگیری‌های داخلی است. دیپلماسی وضع موجود و پیچیده را باید درک کرده و با حفظ اولویت مبارزه با آمریکا و دشمن صهیونیستی به اقداماتش ادامه دهد.

 

بیشتر بخوانید:

تبیین آینده نظام سلطه با استفاده از نظریه نظام جهانی

مقاومت از نظرگاه شهید قاسم سلیمانی

ترفندهای دشمن برای شکست مقاومت

لینک کوتاه مطلب : http://fekrat.net/?p=6836