دین با ناسیونالیزم سر سازگاری ندارد
به گزارش فکرت، حجتالاسلام والمسلمین دکتر نجف لکزایی در ششمین حلقهی کتابخوانی «طرح کلی اندیشه اسلامی» که در مؤسسه شناخت و به همت مدرسه علوم انسانی و اسلامی فکرت برگزار شد، با اشاره به ویژگیهای ایمان در اندیشه رهبر انقلاب گفت: ایمان باید مؤمنانه، آگاهانه، مسئولانه، دائمی، پلگرایانه و ناظر به تمام ابعاد دین باشد و در مقابل، نفیگرایانه و تبعیضآمیز نباشد.
رئيس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بيان اين كه متعلقات ایمان به طور کلی «غیبی» است و در رأس آن، ایمان به خدا، فرشتگان، آیات الهی، انبیا، رسول الله(ص)، قرآن و قیامت قرار داد، بیان کرد: اگر انسان مؤمن باشد، بر ایمانش نتایجی مترتب میشود که رهبر انقلاب به بیان آن در کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی پرداخته است.
وی به تشریح مفاهیم «بلد» و «قریه» در قرآن کریم پرداخت و افزود: در اندیشه رهبر انقلاب نیز این مطلب أمری بدیهی است که یک دولت بدون سرزمین تشکیل نمیشود و اگر دولتی در خارج از سرزمین تشکیل شود، قیدِ «دولت در تبعید» یا «دولت در تناقض» به آن افزوده میشود.
استاد علوم سیاسی خاطرنشان كرد: بر اساس آموزههای دینی با کشوری که کافر است و جبههای علیه دین و سرزمین ما ایجاد کرده، نباید تعامل کرد.
لکزایی تصریح کرد: رهبر جامعه با کمک امت برای اجرای دین و تأمین امنیت امت، دولت را تشکیل میدهد؛ بنابراین ممکن است رهبری وجود داشته باشد و دولت نباشد. نمونه بارز این اتفاق را در 13 سال دوره مکه شاهد هستیم که پیامبر اکرم(ص)، رهبر و واجبالاطاعه است؛ اما دولت تشکیل نمیشود.
وی ادامه داد: برای تشکیل دولت دینی باید جمعی از مردم ایمان بیاورند و پیوندی میان امت و امام شکل گیرد.
وي با اشاره به مرزهای نظام سیاسی اسلام و دولت اذعان داشت: یکی از مباحث رایج در دنیا «ناسیونالیزم» است، ناسیونالیزم به هر معنایی که باشد، دین عنصر مرکزی آن نیست؛ البته ممکن است قومیت، نژاد، خاک، جغرافیا، سرزمین، خون و … باشد.
لكزايي به ناسونالیزم بنیادگرا یا افراطی اشاره کرد و گفت: ویژگیهای این نوع ناسیونالیزم؛ جوهرگرا، رمانتیک، حذفگرا، نمادگرا و باستانگرا است و در شکلهای گوناگون قومی، قبیلهای، نژادی و زبانی به میدان میآید.
استاد دانشگاه باقرالعلوم(ع) با اشاره جایگاه هجرت در آموزههای دینی افزود: حفظ دین، اعتقاد و پیوندِ با «ولی» آنقدر مهم است که شما اگر در ولایت طاغوت بودید، واجب است که هجرت کنید و به آنجا که ولایت الله است، بروید.
وی خاطرنشان کرد: قوانین ما اکنون بر اساس نظام تابعیت اجازه تحقق فرهنگ هجرت را نمیدهد و تابعیت ما خاکی و از نوع غلیظ خونی است، از سوی دیگر تابعیت در کشورهای غربی و اروپایی، سرزمینی نیست.
رئيس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان این که در میدان نیز باید بر مبنای اسلامی اقدام شود، اظهار داشت: پیامبر اکرم(ص) با هجرت خود «دارالهجره» را ایجاد کرد. گاهی لازم است که مکان اصلاح شود تا مؤمنان از طاغوت هجرت کنند.
پژوهشگر برتر عرصه علوم سیاسی در پایان با اشاره به این که ناسیونالیزم در اسلام به دلیل نفعپذیری جای ندارد، ابزار داشت: اسلام مرز ندارد؛ اما دولت اسلامی مرز دارد. رهبری دینی به دلیل جهانیبودنش مرز ندارد؛ اما دولتی که ذیل نظر رهبری تشکیل میشود، دارای مرزهایی است و باید حفاظت شود.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0