به همت مدرسه علمی فکرت؛

کتاب «مبانی نظری قانون اساسی شهید بهشتی» بازخوانی و تحلیل شد

نشست بازخوانی تحلیلی کتاب «مبانی نظری قانون اساسی آیت الله شهید بهشتی» به عنوان سومین حلقه‌ی کتابخوانی مدرسه فکرت در مؤسسه شناخت قم برگزار شد.

به گزارش «فکرت»، حجت الاسلام والمسلمین محسن قنبریان در این نشست با اشاره به تبیین نوع نگاه و اندیشه شهید بهشتی راجع به انواع حکومت‌ها و ویژگی‌های آن ها اظهار داشت: در نگاه شهید بهشتی، حکومت تئوکراسی مختص به معصوم است، چه آن که در اینجا خدا مصلحت مردم را بهتر می داند و کسی را انتخاب می کند که مصالح مردم را رعایت کرده و بهترین نسخه زندگی و سعادت را برای آنها رقم بزند.

وی افزود: بر اساس اندیشه شهید بهشتی و مبتنی بر مبانی اسلام ما می فهمیم که جمهوریت با اسلام بیشتر سازگار است و ما در اسلام، حکومت زور و تحمیلی بر مردم نداریم و حکومت برای مشروعیت باید مورد رضایت اکثریت مردم قرار گیرد

وی گفت: وجه نامشروع بودن حکومت بنی امیه به این خاطر است که بدون رضایت مردم بر آن ها حکمرانی می کند و حال آن که شیعیان و محبان امیرالمؤمنین(ع) با این رویه به شدت مخالف هستند، از سوی دیگر کسانی که استکبار می ورزند و با زور می خواهند بر مردم حاکم شوند، مورد رضایت اسلام و شریعت نیستند.

استاد قنبریان بیان داشت: با نگاهی به سخنان رهبر معظم انقلاب در می یابیم که در خیلی از عرصه ها همفکری و نزدیکی بین افکار ایشان و شهید بهشتی وجود دارد.

وی یادآور شد: استدلال دیگر شهید بهشتی این است که سیره متشرعه مبتنی بر این است که رهبران دینی خود را هیچ گاه به مردم تحمیل نکرده اند و همه به انتخاب و اختیار بوده است، حتی در بحث مسجد که اولین سلول های جامعه اسلامی را تشکیل می دهد، مردم سالاری وجود دارد.

وی ابراز داشت: شهید بهشتی از تعبیر نظام امت و امامت در نظام سیاسی قانون اساسی استفاده می کند و آن را مناسب ترین عنوان هم می داند و برایش دو رکن قائل است؛ نخست این که رأس این نظام اصول متعالی اسلام است که باید رعایت شود و رکن دوم، حاملان این مسئولیت است که صاحبان اصلی این مسئولیت را نیز خود مردم برمی شمارد.

این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: در این جا ایشان تفکیک جالبی می کند بین کلمه ناس و امت برای که این تفاوت را مورد توجه قرار دهد و می گوید حکومت اسلامی در خدمت عموم انسان هاست یعنی اشاره به ناس دارد منتها کسانی که تعالیم اسلام را پذیرفته اند به شکل طبیعی مسئولیت بیشتری دارند و نظام امت و امامت در همین جا تشکیل می شود و اینجا اشاراتی به حکومت نبوی و علوی هم دارند.

لینک کوتاه مطلب : https://fekrat.net/?p=15056