به گزارش فکرت، حجت‌الاسلام دکتر محمدرضا کدخدایی در ادامه درس‌گفتار هویت زن که در مدرسه علوم انسانی اسلامی فکرت برگزار شد، اظهار کرد: با تکثر فرهنگی، هویت‌ها متعدد می‌شود و در واقع هویت زن با یک متغییر تکثر فرهنگی روبرو است.

 

پژوهشگر حوزه مطالعات زنان، در خصوص نظریه‌های فرهنگی در حوزه هویت زن گفت: نظریه‌های زبان‌شناسی اجتماعی با تکیه بر کاربرد زبان‌ها و ارتباط متقابل آنها با افراد جامعه به تببین نظم اجتماعی و فروپاشی این نظم می‌پردازند. و بطور کلی نظم اجتماعی با زبان و معنا‌دهی فهم می‌شود و جامعه و نهاد اجتماعی، چیزی جز مجموعه روابط سازمان یافته از زبان افراد با یکدیگر نیست.

 

کدخدایی با اشاره به اینکه فرهنگ محصول زبان و معناست بیان کرد: زبان و نحوه استعمال استعاره‌ها در هویت زن، نقش اساسی ایجاد می‌کند و ذهن، شناخت و علم چیزی جز کاربرد کلمات نیست و با کلمات است که مقوله‌بندی و معنا صورت گرفته و در ارتباطات از آن استفاده می‌کنیم و نحوه صورت بندی کلمات در مدل ارتباطی تاثیر اساسی دارد؛ بطور مثال استفاده از کلمه ضعیفه یک مدل شکل‌گیری شخصیت، برای زن ایجاد می‌‌کند.

 

استاد حوزه و دانشگاه، در ادامه به حوزه تکنولوژی پرداخت و گفت: در این حوزه هویت زن و مرد با توجه به تکنولوژی معنا شده و مسأله جبرگرایی و ساخت‌گرایی تکنولوژی وجود دارد؛ مثل فضای مجازی که به همه نهادهای اجتماعی گره خورده؛ اما باید حکمرانی اجتماعی در مورد آن وجود داشته باشد و آن را به نفع خود کنترل کرد و اگر درست استفاده نشود؛ به مکتب رقیب، ضریب می‌دهد.

 

وی تأکید کرد: هویت زن را باید یک پدیده اجتماعی فرض کنیم، که از سطح ذهن و اندیشه و مکتب و ایدئولوژی خارج و  انضمامات عینی پیدا می‌کند؛ و اولین واکنشهای زن محورانه و ایده‌های حقوق بشر‌خواهانه برای زنان از سال ۱۷۸۹ بعد از انقلاب کبیر فرانسه، صورت گرفت و از همان زمان ادبیات فمنیست و با مدیریت نظام سرمایه‌داری شکل گرفت.

 

پژوهشگر حوزه مطالعات زنان عنوان کرد: اگر مهم‌ترین نهادهای اجتماعی را اقتصاد، حقوق، سیاست، تربیت، فرهنگ بدانیم؛ تاریخی‌ترین بحث در مورد هویت زنان، حقوقی و بنیادی‌ترین مباحث به اقتصاد تعلق می‌گیرد. و این دو خرده نظام حقوقی و اقتصادی همیشه در تعامل با هم بوده‌ و فمنیست‌های لیبرال بر بحث حقوقی و فمنیست‌های مارکسیستی بر قدرت اقتصادی متمرکز می‌شوند.

 

کدخدایی در پایان افزود: رهبر انقلاب در الگوی برنامه سوم، مهم‌ترین مسأله زنان را احیای خانه و ظلم به زن معرفی کردند که مهترین بستر ظلم به زن فضای خانه شمرده می‌شود و احیای خانه به این معناست که اقتصاد، فرهنگ، تربیت، حقوق، آموزش و پرورش و رسانه در آن احیا شود؛ و خانه حصر محسوب نمی‌شود؛ بلکه یک پدیده اجتماعی است که به دلیل کثرت کارکردهایش حتی استعاره برای امر عبادات قرار می‌گیرد؛ و احیای خانه الگوی آرمانی است که باید به آن رسید.

گزارشگر: محبوبه حقیقت

تاریخ انتشار: 1402/10/18

نظر بدهید
user
envelope.svg
pencil