به گزارش رسانه فکرت، حجت الاسلام دکتر محمد‌رضا کدخدایی در دوره هویت زن به نقد محتوایی «مستند زن چیست» پرداخت و بیان کرد: این فیلم در سال ۱۰۲۲ اکران شد و در کمتر از شش ماه در غرب بایکوت رسانه‌ای شد که این عامل باعث ضریب خوردن بیشتر آن شد و شرکتی که این فیلم را استارات زد و مهترین کنشگران این فیلم از حزب محافظه‌کار آمریکا هستند که حزب موثر آمریکا تلقی می‌شوند.

 

پژوهشگر حوزه زنان، روایتگر اصلی فیلم را چهره سیاسی و رسانه‌ای در آمریکا خواند و افزود: کسی که فصل‌الخطاب این فیلم هست نیز از شخصیت‌های موثر جریان حزب محافظه‌کار است و این فیلم سوگیری ذهنی دارد و پشتیبانی حزب محافظه‌کار در آن مشهود است.

 

کدخدایی مطرح کرد: ادبیات آمریکا در این بیست سال اخیر و بعد از انقلاب جنسی و  دهه ۹۰ به سمت جنسیت‌زدایی و مردواره کردن جامعه(مرزهای جنسیتی را کم کردن) پیش رفت و ذائقه، متناسب با چارچوب نظام مکتبی لیبرال سرمایه‌داری و پدیده ترامپیست تغییر کرد.

 

وی در خصوص اهمیت این فیلم برای جامعه ایرانی بیان کرد: ما با پدیده جنسیت زدایی و دگرباشی و از بین‌ رفتن مرزهای جنسیتی مواجه هستیم و اگر چهل سال آمریکا با آن درگیر است اما ده پانزده‌سال دیگر آینده کشور ایران می‌شود و آشوب‌های اجتماعی از سمت بی‌حجابی و بدحجابی و آزادی‌های یواشکی به کنشگری‌های همجنس‌گرایه پیش خواهد رفت و به عنوان یک مساله امنیت و نظم اجتماعی را درگیر می‌کند.

 

استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: رتبه ایران  در همجنس‌گرایی از بین ۲۰۰ کشور ۱۹۶ است و به نام جهنم همجنس‌گرایان معرفی می‌شود یعنی فرهنگ، قانون و دین آن را پشتیبانی نخواهد کرد اما نکته بد آن این است که ۲۵٪ پذیرش اجتماعی دارد و بالای ۸۰٪ آن نسل Z  یعنی دهه ۸۰ و ۹۰ هستند که بیشتر درگیر فضای مجازی هستند.

 

کدخدایی در ادامه افزود: دهه ۸۰ و ۹۰ بالفعل درگیر این موضوع هستند و با یک انتقال نسل این وضعیت توسعه پیدا خواهد کرد و پذیرش اجتماعی این مساله بالا می‌رود و برای حکومت دینی خطرآفرین است؛ چون نهادینه شدن همجنس‌گرایی خطر قرمز حکومت دینی و دوگانه تضادی ایجاد خواهد کرد.

 

وی  تاکید کرد: شروع مباحث نظری مسائل جنسیتی را در این فیلم می‌توان شاهد بود و برای جامعه تخصصی و عمومی مهم است چون لایه‌گذاری‌ صورت می‌گیرد و وقتی دهه هشتاد و نودی‌ها این مسائل را مطرح کنند و خانواده‌ها نتوانند پاسخگو باشند آسیب‌زا خواهد بود.

 

کدخدایی در خصوص محتوا گفت: ظاهر این فیلم مستند علمی است که مشکلی وجود دارد و وجه مشکل با ادبیات عامیانه مطرح و مساله برای مخاطب عام و خاص به خوبی صورت‌بندی می‌شود؛ اما در چارچوب‌های نظری آشفتگی وجود داشت و یک رکن اساسی(فلسفی بودن مساله) و نگاه هستی شناسانه مفقود بود.

 

پژوهشگر حوزه زنان تاکید کرد: در غرب اگر استاد دانشگاهی، ترنس هراسی و انزجار از دگرباشی را ترویج کند برایش تبعات مختلف قانونی و ساختاری خواهد داشت چرا که قانون از این مقوله حمایت می‌کند، در این فیلم بحث با مخالفین این مقوله به جدل کشیده شد که باعث شد از مستند علمی بودن بیفتد ولی برای مخاطب عمومی آورده زیادی دارد و لایه‌های مختلف را برایش آشکار می‌کند.

 

وی نتیجه نهایی این مستند برای متخصصین را قابل فراوری دانست و افزود: چون خلاء آن نشان داده می‌شود و سوال و وجه مسئالگی به قوت خود باقی می‌ماند باعث می‌شود سراغ پژوهش رفت و یک جمله محتوایی که در نقد این فیلم وجود دارد؛ می‌گوید "قبل از اینکه به پرسش "زن چیست" پاسخ دهیم لازم است معنایی از بودن داشت" و باید سراغ فیلسوف رفت.

 

استاد حوزه و دانشگاه تاکید کرد: اگر بر اساس چارچوب اندیشه‌ای علامه بخواهیم پاسخ دهیم «زن چیست» به‌صورت خلاصه چهار لایه را باید مورد بحث قرار داد؛ تفاوت‌های ماهوی (جوهری یا عرضی) و اعتباری (غیر محض و محض) که بر اساس رویکرد دینی یک صورت‌بندی به شدت قابل دفاع ارایه می‌دهد؛ اما در غرب فقط به لایه سکس (هویت زیستی) و جنسیت (هویت اجتماعی) می‌پردازد.


گزارشگر: محبوبه حقیقت

تاریخ انتشار: 1402/10/23

نظر بدهید
user
envelope.svg
pencil