اشاره: استاد عرفان و اخلاق اسلامی بر این باور است که «اعتقاد به ارزش‌های انقلاب» انسان‌ها را از قید و بند تألمات و وابستگی‌های دنیوی نجات خواهد بخشید و به‌سوی نور حرکت خواهد کرد و به لقاءالله خواهد رسانید.


آیت‌الله حسن رمضانی، استاد عرفان حوزه علمیه قم و شاگرد مرحوم علامه حسن‌زاده، در گفت‌وگو با تحریریه فکرت با اشاره به این‌که حکومت اسلامی مردم را  به‌سمت نور حرکت می‌دهد و این کار از دست حکومت اسلامی بر می‌آید و حکومت‌های دیگر نمی‌توانند این کار را انجام دهند و تعهدی بابت آن ندارند، ابراز داشت: انقلاب اسلامی برای کشورهای همسایه فرصت است البته آن‌ها باید عبرت بگیرند، البته اگر شیاطین و قدرت‌های استکباری بگذارند.


متن زیر حاصل گفت‌وگوی فکرت با این شخصیت حوزوی است که تقدیم مخاطبان محترم می‌شود.

 

*انقلاب اسلامی به مثابه یک انقلاب فرهنگی با چه فرصت‌هایی روبه‌رو است؟


به‌نام خدا. با سلام و آرزوی سلامتی برای مخاطبین محترم رسانه فکرت. انقلاب اسلامی ایران به رهبری حضرت امام (ره) گرچه بر حسب ظاهر یک انقلاب سیاسی بود؛ اما در واقع یک انقلاب فرهنگی لحاظ می‌شود که ریشه انقلاب سیاسی داشت. اگر فرهنگ اصیل و تمام‌عیار اسلام نبود، حضرت امام (ره) نمی‌توانست چنین انقلاب سیاسی را علیه رژیم شاهنشاهی شکل دهد و موفق شود که حکومت جمهوری اسلامی را شکل دهد. برای تشکیل این انقلاب یک عقبه فرهنگی وجود داشت؛ اعتقاد به روحانیت، مرجعیت، دین و ارزش‌های دینی همه این‌ها خمیر مایه و زمینه کار امام (ره) بود که قبلاً این ارزش‌ها به‌دست فراموشی سپرده شده بود و امام (ره) این قدرت عظیم فرهنگی را به جریان انداخت و آن طوری که خواست الهی بود توسط امام (ره) رقم خورد و همه‌ی این عوامل منجر به انفجار نور شد. قطعاً همان چیزی که علت معجزه انقلاب بود و انقلاب اسلامی را به وجود آورد؛ همان علت، علت واقعی انقلاب خواهد بود؛ یعنی استمرار ارزش‌های دینی، فرهنگ اصیل اسلام، انتشار فرهنگ تشیع و مرجعیت ارزش‌های دینی مایه بقای این نظام است. «اعتقاد به ارزش‌های انقلاب» انسان‌ها را از قید و بند تألمات و وابستگی‌های دنیوی نجات خواهد بخشید و به‌سوی نور حرکت خواهد کرد و به لقاءالله خواهد رسانید.


 امام (ره) فرمودند: «دلخوش به این نباشید که کارهای مادی و اقتصادی انجام دهیم این وظیفه دولت اسلامی است که به‌نحو احسن باید انجام دهد، آن چیزی که اساس این انقلاب است این است که دریچه‌ی نور را به‌سوی ملت باز کند و آن‌ها را به‌سمت و سوی ملکوت هدایت کنند، زمینه الهی شدن آن‌ها را فراهم کند و زمینه‌ی شیطانی شدن را از آن‌ها دور کند و ارزش‌های اسلامی را برای آن‌ها احیا کنند.


اصل و هدف و زیر بنای حکومت اسلامی همین است و إلا دیگر حکومت‌ها در سراسر جهان کارهای اقتصادی، امنیتی و رفاهی برای مردم و ملت خود انجام می‌دهند. البته این کاری است که هر حکومتی باید بکند و البته که در حکومت اسلامی همه‌ی این‌ها باید باشد، و آن چیزی که باعث تفاوت این حکومت با حکومت‌های دیگر است همین خمیر مایه الهی بودن این حکومت است، حکومت اسلامی مردم را  به‌سمت نور حرکت می‌دهد و این کار از دست حکومت اسلامی بر می‌آید و حکومت‌های دیگر نمی‌توانند این کار را انجام دهند و تعهدی بابت آن ندارند. لازم به ذکر است انقلاب اسلامی برای کشورهای همسایه فرصت است؛ البته آن‌ها باید عبرت بگیرند، البته اگر شیاطین و قدرت‌های استکباری بگذارند؛ قطعاً این تأثیر را خواهند پذیرفت.


متأسفانه موانعی در کار هست؛ وابستگی‌ها، غفلت‌ها و مستکبرین نمی‌گذارند و همه‌ی این‌ها دست به‌دست هم دادند که اصل این نظام را خاموش کنند تا دیگر ملت‌ها توبه کنند و راه این انقلاب را پیش نگیرند. همین‌ها به‌دنبال سرگونی و تغییر نظام اسلامی‌اند.


 امام (ره) بنای این انقلاب را بر ارزش‌هایی گذاشته است که ابدی‌اند؛ حسین و خون حسین و فرهنگ حسینی ابدی است. ممکن است گاهی غباری به‌خاطر عملکرد بعضی مسئولان بر روی چهره این نظام بنشیند؛ اما با گفتن یک یا حسین همه‌ی این غبارها از چهره این نظام از بین می‌رود.

 

*انقلاب اسلامی به مثابه یک انقلاب فرهنگی با چه تهدیدهایی روبه‌رو است؟


تهدیدها همواره بوده و خواهد بود. علامه حسن‌زاده آملی (ره) فرمودند: خطاب به ملکوت این را بگویید؛ خدایا من آمده‌ام به‌سوی تو و گفتن همین جمله توسط شما باعث می‌شود شیاطین جن و انس مانع شما شوند و سعی دارند که باعث گمراهی شما بشوند و همین طور شیاطین صف کشیدن و نوبت به نوبت تهدید و مانع به وجود می‌آورند و اگر شما ثابت قدم باشید قطعاً خداوند این تهدیدها را تبدیل به فرصت می‌کند.»


این انقلاب از همان آغازی که پیروز شد و رژیم طاغوت را کنار زد و زمانی که ارزش‌های اسلامی را حاکم کرد با تهدیدها و موانع مواجه بود از آمریکا گرفته تا سایر قدرت‌ها که می‌خواستند این انقلاب را قبل از آنکه پیروز شود و قدرت بگیرد در نطفه خفه کنند؛ اما نتوانستند و نخواهند توانست، آن‌ها تاکنون هر چه در توان داشتند به کار گرفتند و نتوانستند.


 تا زمانی که ارزش‌های اسلامی در جامعه رواج داشته‌باشد و جامعه ثابت قدم باشد و در راه الهی استقامت بورزند، ان شاء لله این انقلاب دوام و تا ظهور امام‌زمان (عج) این راه ادامه خواهد داشت و این حکومت اسلامی تحویل صاحبش داده خواهد شد. این امید ما و اعتقاد ما است. در مجموعه این تهدیدها از اوایل انقلاب همواره بوده است و اکنون هم ادامه دارد و در ابعاد گوناگون تحریم‌های نظامی، فرهنگی، اقتصادی و... است.

 
*حاکمیت در چالش‌هایی همچون پوشش، فضای مجازی... آیا می‌توانست بهتر عمل کند؟


قطعاً می‌توانست از آن‌چه که عمل کرد؛ بهتر عمل کند، اما نباید غافل شد آن‌چه را که دشمن به‌سوی آن فرا می‌خواند مطابق با هوای نفس است و آنچه را که ما مدافع آن هستیم، مطابق عقل و فطرت است. هوای نفس خیلی اوقات ندای فطرت و عقل را تحت الشعاع قرار می‌دهد و این عقل و فطرت هستند که باید در برابر هوای نفس استقامت بورزند. اگر حقانیت در عقل تقویت شود و فطرت در میان آن‌ها زنده شود در دهان آنها خواهد زد؛ اما چنان چه عقلانیت و فطرت تضعیف شود، هوای نفس‌بر آن‌ها غلبه می‌کند. حاکمیت باید طوری عمل کند که عقل و فطرت مردم بیدار شود و از تعلقات که ممکن است آنها را تحت الشعاع قرار دهند، دوری کنند. مردم اگر فطرتشان معصوم و پاک باشد؛ عقل آن‌ها حکم می‌کند که به‌طرف ارزش‌ها حرکت کنند و اگر بالعکس آن باشد، هوای نفس پیروز می‌گردد. حکومت و قدرت می‌بایست در احیای عقول و جلوه کردن فطرت الهی و انسانیت انسان‌ها به بهترین نحو عمل کند. البته گاهی افراط و تفریط نیز می‌شود. در این مواقع باید از وقایع درس بگیریم و از افراط و تفریط پرهیز کنیم و راه اعتدال را در پیش بگیریم. قطعاً عقلانیت و فطرت کار خودش را می‌کند و هوای نفس را کنار خواهند زد.


این فرصتی که در اختیار ملت و مذهب تشیع است؛ یعنی (جمهوری اسلامی و حکومت شیعه) که قدرت را با حقانیت و ارزش‌های توحیدی و الهی پیوند زده، نعمتی است که هیچ‌چیزی نمی‌تواند در مقابل آن بایستد. یقیناً اصل نظام خوب و خمیر مایه آن خوب است و زیر بنای آن ارزش‌های الهی و توحیدی است و وظیفه همه‌ی ما این است که دست به‌دست هم دهیم و در این راستا عمل کنیم.

تاریخ انتشار: 1401/11/20

نظر بدهید
user
envelope.svg
pencil