به گزارش رسانه اندیشه و آگاهی فکرت، حجت‌الاسلام محمدرضا کدخدایی، به گام دوم هویت زنان پرداخت و گفت: فمنیست‌ها بحثی مطرح کرده‌اند که به تاریخ‌مندی حضور انسان در جامعه، ظلم علیه زنان بصورت پیچیده و لایه‌مند وجود داشته و هنوز تمام نشده است و مساله فروتری زنان جدای از تفکر فمنیستی در اسلام نیز وجود دارد.

 

پژوهشگر حوزه مطالعات زنان بیان کرد: وقتی آیات و روایاتی در مورد هویت زنان نازل شد جامعه مومنین سراغ پیامبر مکرم اسلام می‌آمدند و از پیچیدگی آن می‌پرسیدند چون چارچوب نظم اجتماعی آنها را به هم می‌ریخت و این لایه‌مندی ظلم حتی در جامعه مومنین هم نفوذ دارد اما فمنیست‌ها ادبیاتشان با ادبیات جامعه دینی متفاوت است؛ در حالیکه ظلم وجود داشته است.

 

کدخدایی تصریح کرد: مساله فمنیست‌ها اصالتا فروتری زنان است و به عنوان نحله فکری، جنبش، نظریه‌های اجتماعی و مکتب انتقادی همواره مورد نقد قرار گرفتند که شما با بازنمایی مفهوم زن باعث می‌شوید که هویت علمی نگیرید چرا که نگاه سوگیرانه به زن دارید و فرایند شکل‌گیری دانش، سوگیرانه رقم می‌خورد و قابل اطمینان نیست.

 

وی با اشاره به اینکه خصوصا در اواخر قرن بیستم در غرب مطالعات جنسیت صورت گرفت عنوان کرد: ما اگر بخواهیم انسان را فهم کنیم هر جا علوم انسانی و اجتماعی وجود دارد باید به انسان بپردازیم و هر جا انسان هست بحث جنسیت نیز وجود دارد و این جنسیت می‌تواند به عنوان یک متغیر در این علوم قرار بگیرد. لذا مبنا در مطالعات جنسیت، هویت جنسیتی است بر خلاف تفکرات فمنیستی که فروتری زنان را مطرح کرده و دچار افراط یا تفریط‌های در این باب شده است.

 

پژوهشگر مساله زنان تصریح کرد: دانش ناظر بر حل مساله شکل می‌گیرد و در جوامع مختلف طرح مساله فرق دارد؛ جامعه اسلامی بر خلاف غرب، زن را انسان می‌داند و حتی جامعه ایران قبل از اسلام دوگانه کدخدا کدبانو خان و خانم و بیگ و بیگم داشت و با رعایت سلسله مراتبی در عرض یکدیگر قرار می‌گرفتند.

 

وی در ادبیات الهی و فلسفی جوامع غربی و عرب، زن را یک وسیله ابزاری معرفی کرد و افزود: گزاره‌های اسلام می‌گوید زن و مرد از یک نفس واحد هستند و تشکیکی در هویت انسانی زن وجود ندارد و این گزاره‌های دینی در جامعه نهادینه شده است.

 

کدخدایی در خصوص حکومت مکتبی گفت: وقتی این مکتب یکسری گزاره‌ها را الزام می‌کند طبیعتا باعث فاصله بین خواست مکتب و کف جامعه شده و تولید مساله می‌کند. تفاوت حقوق زن و مرد مهمترین بعدی است که تولید مساله می‌کند و علامه طباطبایی در نظام ارزشی اجتماعی، چارچوبی را برای آن تعیین کرده است.

 

کدخدایی در ادامه با بیان اینکه جنس تفاوت‌های هویتی و جنسیتی زن، تکوینی است خاطر نشان کرد: این تفاوت‌ها جوهری و عرضی هستند و باعث تفاوت‌های اعتباری می‌شود. و علم رسالتش حل مشکل درفضای مکتب، جامعه و فضای مجازی است.

 

وی در پایان بیان کرد: در دوران مدرن تقاضای جامعه زنان از مکتب، حقوق است نه اخلاق و زن امروز چون خواسته قدرت، ثروت و آزادی‌های اجتماعی دارد حس می‌کند هویت زن لحاظ نشده و این مشکل در فضای مکتبی برای او ایجاد می‌شود اما همه شبهات فضای مکتبی در چارچوب نظریه علامه طباطبایی پاسخ داده شده است.

 

گزارشگر: محبوبه حقیقت

تاریخ انتشار: 1402/09/04

نظر بدهید
user
envelope.svg
pencil