به گزارش فکرت، حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید احمد رهنمایی، عضو هیأت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) و از شاگردان علامه مصباح یزدی در گفت‌وگو با رسانه فکرت به موضوع جایگاه نظام اسلامی در نظم نوین جهانی از منظر علامه پرداخت و گفت: اگر بخواهیم دیدگاه یک نظریه‌پرداز را بفهمیم لازمه‌اش شناخت ویژگی‌های شخصیتی آن فرد است؛ چهار ویژگی شاخص علامه که مربوط است به موضوعی که مورد گفت‌وگوی ماست؛ نام این ویژگی‌ها را ویژگی‌های مردان میدان نامیده‌ام و فرقی نمی‌کند چه میدانی باشد میدان جهاد رزم یا جهاد علم؛ تمامی مجاهدانی که در میدان عمل هستند این ویژگی‌ها را دارند.


وی گفت: اولین ویژگی ذوب در اسلام بودن است و علامه با تمام وجود از همه چیز خود برای حفظ حریم اسلام هزینه می‌کردند. از عمر و حیات و آبروی خود برای اعتلای فرهنگ و ارزش‌های اسلامی خرج کردند. و کتابی هم با عنوان «جان‌ها فدای دین» نوشتند.


دکترای فلسفه تعليم و تربيت گفت: در حدود 250 اثری که از ایشان برای ما یادگار باقی مانده هیچ مطلبی خلاف آموزه‎های اسلامی نمی‎بینیم. ایشان در رابطه با بیان جایگاه نظام اسلامی در نظم نوین جهانی از حقیقت اسلام الهام می‌گرفت، وقتی ذوب در اسلام بود می‌فهمید که اسلام که از آغاز برای همه جهان آمده نه برای یک اقلیم جغرافیایی محدود. قرآن برای یک گروه و ملیت خاص نازل نشده است و مفاهیم و شعائر اسلامی رهنمودهای پیامبر اعظم(ص) و سیره ایشان و سیره و گفتار ائمه هدی(ع) همه دالّ بر این است که اسلام دینی جهانی است.


استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: علامه مصباح یزدی با تکیه رسالت جهانی پیامبر و اینکه آیات قرآن منشور جهانی دارند، معتقدند که نظام اسلامی جایگاه رفیعی در نظم نوین جهانی دارد و انقلاب اسلامی هم نشأت گرفته از همین اسلام ناب است. وقتی می گوییم نظام و انقلاب اسلامی منظورمان نظام و انقلابی است که از سرچشمه اسلام ناب برخاسته است.


حجت الاسلام والمسلمین رهنمایی در توصیف ویژگی‌های علامه مصباح گفت: ذوب در ولایت بودن  دومین ویژگی ایشان بود؛ باید ببینیم این ویژگی چه تأثیری و تناسبی با موضوع جایگاه نظام اسلامی در نظم نوین جهانی دارد؛ اگر به همان کتاب‌هایی که در ابتدای بحث به آنها اشاره کردم مراجعه کنیم می‌بینیم که ایشان معتقدند باید برای تشکیل حکومت ائتلافی و فدرال اسلامی برنامه ریزی کرد و کشورهای اسلامی ضمن حفظ استقلال حکومت‌های‌شان لازم است در تصمیم گیری‌‎های کلان، همگی به یک رهبر واحد مراجعه کنند و خود را تحت رهبری او ببینند و آن رهبری کسی جز ولی فقیه نمی‌تواند باشد. تنها کسی که ذوب در ولایت باشد می‌تواند این گونه جایگاه ولایت فقیه را ترسیم کند و برای ظهور امام زمان(عج) زمینه‌سازی کند.


وی در بیان ویژگی دوم علامه مصباح گفت: ارادت ایشان به ولایت زبانی نبود؛ بلکه در مقام عمل هم بود و بارها به ما شاگردان خود می‌فرمود مراقب باشید هر کاری می‌کنید مورد رضایت خداوند متعال و امام زمان و مقام ولایت باشد و حتی در جلسات مرتب با تسبیح ذکری می گفتند روزی از ایشان پرسیدم چه ذکری دارید اگر صلاح می‌دانید بفرمایید تا ما هم استفاده کنیم؟ فرمودند من هر روز هزاران بار خداوندمتعال را بابت وجود مقام معظم رهبری شکر می گویم.


نویسنده کتاب غرب‌شناسی به سومین ویژگی علامه مصباح اشاره و بیان کرد: ویژگی دیگر علامه مصباح یزدی، تکلیف‌مداری ایشان بود به گونه‌ای که در انجام تکلیف الهی سراز پا نمی‌شناخت و همه را برای این امر بسیج می‌کرد و در تمام برنامه‌ها و کارهایشان این تکلیف‌مداری مشهود بود و از مهم ترین تکالیفی که برای خودشان قائل بودند این بود که خود را در نشر تعالیم قرآن و شبهه‌زدایی از ساحت قرآن و ولایت مکلف می‌دانستند و از هر کار دیگری که مزاحم این تکلیف بود اجتناب می‌کردند. در مسیر این تکلیف اولین شخصی که طلاب را برای تحصیل به خارج اعزام کرد ایشان بودند.


وی به بیان چهارمین ویژگی شخصیتی علامه مصباح یزدی پرداخت و گفت: دوراندیشی و داشتن افق بالا چهارمین ویژگی ایشان بود، علامه فقط ایران را نمی دیدند، فقط کشورهای اسلامی را نمی‌دیدند بلکه تمام جهان را می دید؛ این دوراندیشی تناسب کامل دارد با آنچه در کتاب‌های ایشان در خصوص جایگاه نظام اسلامی در نظم نوین جهانی می‎بینیم.

 

عضو هیأت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) در بخش دیگری از سخنانش برخی کتاب‌های علامه مصباح را معرفی کرد و ابراز داشت: با مطالعه چهار اثر از آثار علامه مصباح یزدی می‌‎توان به جایگاه نظام اسلامی در نظم نوین جهانی پی برد؛ کتاب «حکیمانه‌ترین حکومت‌ها» ‎در این کتاب به حکومتی اشاره شده ‎که از جانب خداوند تعیین گردیده و در قرآن ترسیم شده است و ان شاءالله قرار است به دست حضرت حجت(عج) به منصه ظهور برسد؛ دومین کتاب «نظریه ولایت فقیه» که در آن به جایگاه ولی فقیه اشاره دارند و معتقدند ولایت فقیه محدود به محدوده جغرافیایی خاصی نیست و می‌تواند جهانی باشد؛ سومین کتاب «پاسخ استاد به جوانان پرسشگر» که درآن در خصوص همین موضوع پرسش‌هایی مطرح شده و علامه پاسخ داده‌اند و چهارمین کتاب «نظریه سیاسی اسلام» که در دو مجلّد تهیه شده و در آن هم دیدگاه فاخر ایشان در ارتباط با نظم نوین جهانی و جایگاه نظام اسلامی پرداخته‌اند.

 

گزارشگر: محمد جواد رحمانی

تاریخ انتشار: 1402/10/12

نظر بدهید
user
envelope.svg
pencil