ویژههای فکرت
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.
رسانه فکرت | وحیده علیمیرزائی، دانشجوی دکتری حقوق زن
به فعلیت رسیدن فروع فقهی مانند خمس، زکات و حج شرایطی دارد که ممکن است شامل حال همه زنان و مردان مکلف نشود؛ اما در مقایسه با آنها میبینیم حجاب فریضهای است که شامل همه زنان میشود. حجاب وجه ممیزه زن مسلمان از زن نامسلمان است. حتی میتوان گفت بدون در نظر گرفتن حجاب اصلا نمیتوان تعریفی از زن مسلمان و ملتزم به شرع ارائه داد.
زن مسلمانی که حجاب را کنار میگذارد، دیگر واجبات دینیاش را راحتتر کنار میگذارد و حتی ممکن است کارش به آنجا برسد که دینش را از دست بدهد! حتی با چشمپوشی از آیات و روایات دال بر اهمیت حجاب، اهمیت این موضوع را میتوان از سیره مستمر و مرتکز عقلی مسلمانان نیز فهمید. در طول تاریخ اسلام، زن مسلمان همیشه محجبه بوده است و حتی در زمانه ما نیز اکثریت زنان مسلمان محجبهاند.
اولین چیزی که بر زنان تازهمسلمان عرضه میشود نیز حجاب است. سیره مسلمانان از ابتدای طلوع خورشید اسلام تاکنون اینگونه بوده است و این به این معناست که حجاب یکی از مهمترین شعائری است که دین اسلام بر پایه آن شکل میگیرد. با وجود چنین جایگاه و اهمیتی شاید بتوان ذکر نشدن جداگانه حجاب بهعنوان یکی از فروع فقهی را معلول برخی شرایط تاریخی دانست. تحولات تاریخی و ظهور پدیده بیحجابی در دهههای اخیر در کنار ضرورت حضور اجتماعی زنان دوشادوش مردان نامحرم، موجب طرح دوباره موضوع حجاب در مجامع علمی و دینی شده است. در همین راستا به نظر میرسد باید تلاشهای فقهی و اصولی جدیدی برای معرفی مسئله حجاب بهعنوان یکی از فروع مهم دین صورت گیرد.
حجاب و حکم فقهی آن حقیقتی فردی است که آثار غیرقابل انکار اجتماعی دارد. یکی از ابعاد مسئولیت و دخالت حکومت اسلامی در اجرای حکم حجاب، بررسی و تحلیل مبانی فقهی این مسئولیت است. آیا اساساً چنین مسئولیتی متوجه دولت اسلامی است؟ اگر چنین است، به چه دلیل و محدوده آن کدام است؟ از منظر فقهی و بر اساس نصوص موجود در ارزیابی خاستگاه و فلسفه الزام به حجاب، بهروشنی پیداست که باید دو علت را که هر کدام نیز دارای اثر فقهی است، در نظر داشت. نصوص موجود نیز برخی مطلق و برخی ناظر به یکی از دو علت است:
1.حرمت و احترام زن
2.پرهیز از مفسده
در این میان پرسشی مطرح میشود: آیا (حکم حجاب) امر خصوصی است و کاملاً در حوزه امور شخصی قرار میگیرد؟ در پاسخ باید گفت: حکومت نمیتواند در حوزه خصوصی افراد وارد شود و در برابر گناهی که جنبه عمومی ندارد یا طرف مقابل شکایتی مطرح نکرده است، مسئولیتی ندارد. حجاب نیز در سطح جامعه حتی اگر امری کاملاً شخصی باشد؛ اما جنبه علنی و عمومی دارد و نه خصوصی. در این عرصه، حکومت حتی بنابر مصالح، امور مباح را نیز میتواند محدود کند، چه رسد به پوشش واجب یا نگاه حرام که در دایره الزامات اولیه شرعی نیز قرار دارد.
به نظر میرسد مهمترین و دستکم فراگیرترین مبنا در بررسی نسبت حجاب با حکومت، مسئله اهداف و مسئولیتهای کلی دولت اسلامی است که خود در چند شاخه قابل بررسی و ارزیابی است. باید گفت: حجاب در خارج از حوزه و محدوده حریم خصوصی، بهعنوان یک مسئله دینی اجتماعی در حوزه مدیریت و مسئولیتهای حکومت نیز قرار میگیرد، مانند مسئله حفظ محیط زیست و بهداشت که هر چند در اصل یک مسئله حکومتی نیست؛ اما دستکم امروزه یکی از مسائل اساسی مطرح در حکومتهاست، هر چند به آنها اختصاص ندارد.
تردیدی نیست که بیحجابی و بدحجابی خلاف شرع است و گناه؛ اما آیا جرم نیز بهشمار میرود؟ برخی آن را حداکثر گناهی شخصی میدانند که قابل پیگیری نیست. تردیدی نیست بر مبنای اینکه هر گناهی، حد و تعزیر دارد و تعزیر هم به دست حاکم و حکومت اسلامی است، مخالفت عملی با حجاب اسلامی نیز از مصداقهای این امر بهشمار میرود و حاکم میتواند دخالت کند. بنابراین، تردیدی نیست که حاکم اسلامی میتواند در موضوع دخالت کند و متخلفان را کیفر دهد.
از مجموع موارد یادشده بهروشنی پیداست که لزوم حفظ حجاب در عرصه عمومی در حوزه اختیارات و مسئولیت نظام اسلامی قرار دارد و هیچ تردیدی در آن نیست. اگر پرسشی باشد، به حوزه مصلحتاندیشی در مقام اجرا و شیوه اجرایی آن باز میگردد و این امر نیز به اجرای حکم حجاب اختصاص ندارد.
در نگاه رهبر انقلاب اسلامی حیا و عفاف علاوه بر آن که حکم و دستوری الهی است یکی از عوامل اقتدار ملّی نیز هست که دشمن آن را هدف گرفته: «دشمن بهدنبال این است که این عوامل اقتدار ملّی را از بین ببرد؛ هدف دشمن این است. ایمان را از بین ببرد، حیا و عفاف را از بین ببرد».
جهان غرب دارای تضاد هویتی با ایران اسلامی است. مواردی مانند روزهخواری و شرب خمر حرامهای شرعی هستند و ریشه در فقه دارند؛ اما کشف حجاب بهعنوان یک حرام سیاسی، در تعبیر ترکیبی به کار رفته است؛ یعنی عملی که بهواسطه سیاست انجام آن ممنوع است. هر عملی به منافع ملی کشور ضربه زند انجام آن از نظر سیاسی ممنوع است و بهنوعی حرام سیاسی تلقی میشود. امروزه حجاب دیگر یک مسئله فرهنگی نیست! دشمن قصد دارد با عملیاتی کردن مؤلفههای جنگ ترکیبی، چارچوبهای نظام مقدس جمهوری اسلامی را سست کند. دشمن سالها از این پدیده برای براندازی جامعه ایرانی و جنگ داخلی و ایجاد شکاف سیاسی در کشور استفاده میکند و رسانههای دشمن از طریق همین مقوله در حال فشار به ملت ایران هستند؛ لذا این موضوع وارد مقوله سیاسی می شود. دشمن تلاش میکند بیحجابی نماد مخالفت با جمهوری اسلامی ایران شود.
شاید مهمترین اثر حجاب، حفظ استحکام و استواری جوامع است تا جایی که بیحجابی و گسترش برهنگی در کشورهای اسلامی به یکی از ابزارهای مهم بیگانگان در سیطره بر آن کشورها تبدیل شده است. استعمارگران برای استثمار ذخایر عظیم انسانی و اقتصادی کشورهای اسلامی، نخست باید آنها را از درون تهی کنند و هویت دینیشان را از آنها بگیرند؛ بنابراین حجاب را که یکی از نشانههای ارزشمند و قدرتمند هویت دینی و ملی بهشمار میرود، نشانه گرفتند!
تاریخ انتشار: 1401/09/09
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.