به گزارش فکرت، حجت الاسلام و المسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه دبیر در گفت و گوی تفصیلی با روزنامه مردم سالاری در پاسخ به برخی ابهامات و شائبه‌ها درباره جایگاه و عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: طرح اشکال به جایگاه شورا یک اتفاق جدید نیست و سال‌هاست که بهانه‌هایی مطرح می‌شود و بارها پاسخ داده شده‌است. نکته اینجاست که پیام و پاسخ کامل منعکس نمی‌شود و ما شاهد تکرار یک ابهام هستیم.


وی افزود: شورای عالی انقلاب فرهنگی یک نهاد کاملا قانونی است. مبتنی بر اصل 110 قانون اساسی، شخص مقام معظم رهبری مسئولیت سیاست‌گذاری را برعهده دارد. اصل 57 قانون اساسی هم ولایت مطلقه فقیه را تبیین کرده است؛ اگر موضوع یا مساله‌ای در قانون اساسی ذکر نشده باشد، رهبری این اختیار را دارد که برای رفع نیازجامعه تصمیم‌گیری کند.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر «سیاست‌گذاری شورا در موضوعات فرهنگی» گفت: سیاست‌های کلان توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام تدوین می‌شود. مقام معظم‌رهبری بررسی و در نهایت ابلاغ می‌کنند. به عنوان آخرین نمونه می‌توانیم به موضع کلان فرهنگ، سلامت، اقتصاد اشاره کنیم. نکته اینجاست که ذیل سیاست‌های کلان، سیاست‌های کاربردی مورد نیاز است.


وی تصریح کرد: تدوین سیاست‌های کاربردی مسئولیت مجلس‌شورای عالی‌اسلامی نیست. سیاست‌گذاری یا خط مشی‌گذاری با تقنین و تنظیم قوانین کاملا متفاوت و متمایز است. شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه سند نقشه مهندسی فرهنگی را تدوین می‌کند. شورای عالی انقلاب فرهنگی نقشه جامع علمی ایران را می‌نویسد. شورای عالی انقلاب فرهنگی سند تحول آموزش و پرورش را مصوب می‌کند. اگر دقت کنید؛ شورای عالی انقلاب فرهنگی اسناد بالادستی را تهیه، تنظیم و تصویب می‌کند.


خسروپناه با اشاره به دیدارهای منظم مقام معظم رهبری با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اعضای شورا در حقیقت بنا به حکم رهبری نمایندگان معظم‌له در تدوین اسناد بالادستی و کاربردی حوزه‌های علم، دانش، فرهنگ و اجتماعی هستند. رهبری گفته‌اند که مصوبات شورا پس از آنکه شخص رئیس‌جمهوری ابلاغ کرد که اتفاقا رئیس این شورا محسوب می‌شود؛ لازم‌الاجرا است. وی در ادامه گفت: مبتنی بر نگاه رهبری، سیاست‌گذاری شورای عالی انقلاب فرهنگی راهبردی و راهبری است. این نگاه یعنی ما علاوه بر سیاست‌گذاری باید پیگیر موضوعات باشیم تا زمانی که لازم است از ارکان نظام و سازمان‌های مختلف بخواهیم مساله را در دستور کار قرار دهند. شورای عالی انقلاب فرهنگی با نهادهای ذی‌ربط تعامل می‌کند تا مسائل خرد و کلان کشور حل و فصل شود.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ممکن‌است مواردی رخ بدهد که لازم است قانونی وضع بشود؛ مجلس در آن مورد مجلس ورود کرده و قانون وضع‌کرده ولی توان اجرایی آن را نداشته یا اصلا در مساله ورود پیدا نکرده‌است. شورای عالی انقلاب فرهنگی با استعلام از رئیس‌مجلس شورای عالی اسلامی و نظر رهبری، شورا در مساله ورود پیدا می‌کند. مساله کنکور مساله‌ای بود که ما در آن ورود پیدا کردیم.


خسروپناه از نظارت جدی بر اجرای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی از سوی دستگاه‌ها خبر داد و گفت: در حال حاضر برخی دستگاه‌ها به نامه‌های ما در این زمینه پاسخی ندادند. تا 4 یا 5 ماه آینده دستگاه‌هایی که در اجرای این مصوبات کوتاهی دارند و همکاری نمی‌کنند تسامح نخواهیم کرد و اسامی این دستگاه‌ها را با جزییات توسط رسانه‌ها اعلام خواهیم کرد.


وی گفت: رئیس‌وقت مجلس‌شورای عالی اسلامی در نامه‌ای به مقام‌معظم رهبری مطرح می‌کنند که مساله کنکور علی‌رغم مصوبه مجلس توان اجرای آن را ندارد؛ ایشان درخواست استعلام کردند که مجلس به موضوع ورود کند یا شورا که رهبری صراحتا بیان داشتند که شورای عالی انقلاب فرهنگی در مساله کنکور ورود پیدا کند. مافیای کنکور آنچنان قدرتمند شده بود که درحال بلعیدن و نابودی نظام آموزش‌وپرورش ایران بود اما توانستیم مقابل مافیا موفق وارد عمل شویم. آنچه امروز شاهد حمایت خانواده‌های دانش‌آموزان و فرهنگیان از ایستادگی مقابل مافیای کنکور هستیم.


این مدرس حوزه و دانشگاه تاکید کرد: شان شورای عالی انقلاب فرهنگی تقنین و وضع قانون نبوده و ما به دنبال سیاست‌گذاری به عنوان بازوی رهبری هستیم. در مواقعی که چالش ایجاد شود و مسئولیت حل مساله با شخص رهبری باشد؛ بنا به تفویض اختیاری که انجام شده، ما ورود پیدا می‌کنیم. دقت داشته باشید که ابلاغیه رئیس‌جمهوری ضمانت اجرایی قانونی مصوبات است. خوشبختانه قوای 3 گانه به مصوبات ابلاغی شورا تمکین می‌کنند. در این میان، اگر مصوبه‌ای در شورای عالی انقلاب فرهنگی باشد که شخص رئیس‌جمهوری آن را ابلاغ نکند؛ اجرایی نمی‌شود.

 

حجت الاسلام خسروپناه ادامه داد: در دولت آقای «حسن روحانی» حدود 24 سند مصوب شورا توسط رئیس‌جمهوری ابلاغ و اجرایی نشد. دبیرشورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر جایگاه ویژه رسانه گفت: فعالیت‌های متعددی در دستور کار شورا قرار دارد اما سوال اینجاست که تا چه میزانی موضوعات رسانه‌ای می‌شود؟! اغلب دستگاه‌ها و نهادهای جمهوری اسلامی در حوزه رسانه دارای ضعف هستند. مرکز رسانه و روابط عمومی در شورای عالی انقلاب فرهنگی اقدامی برای حل این خلا ایجاد شده است. رسانه‌های دستگاه‌های مختلف و رسانه‌های مستقل هم با شورای عالی انقلاب فرهنگی ارتباط گرفته‌اند. ما در نگاه به رسانه‌ها فارغ از هر جناح بندی سیاسی با آغوش باز اقدام می‌کنیم. شورای عالی انقلاب فرهنگی موضوع محرمانه‌ای ندارد که بخواهد از رسانه و مردم پنهان کند.


وی با بیان اینکه کار رسانه برای پیشبرد اهداف می‌تواند مفید باشد، گفت: انعکاس موضوعات در رسانه‌ها امکان طرح نظرات متفاوت و چکش‌کاری بهتر طرح‌ها را فراهم می‌کند. البته برخی افراد ممکن است با بی‌معرفتی هجمه ایجاد کنند اما در کل نظرهای با معرفت و دلسوزانه کارشناسان برای ما دارای اهمیت است.


این مدرس حوزه و دانشگاه گفت: ما رسانه را به عنوان سوژه می‌تواند محل سیاست گذاری باشد. حکمرانی رسانه دارای اهمیت راهبردی است البته مستقیم در حوزه رسانه ورود پیدا نکردیم. راه اندازی میز رسانه در شورای عالی انقلاب فرهنگی در دستور کار است زیرا نیاز به یک سنددانش بنیان در حوزه بنیان شکل و فرم گرفته است. حکمرانی هوشمند رسانه از موضوعاتی است که مورد توجه است.


وی در تشریح استراتژی گفتمان سازی جمهوری اسلامی گفت: جلسات مفصلی در حوزه جهاد تبیین با دفترتبلیغات اسلامی در قم برگزار شد؛ در نهایت تصمیم گرفتیم میز جهاد تبیین در دفتر تبلیغات ایجاد شود. حکمرانی و سیاست گذاری مرتبط با آن آغاز شده است.


وی تصریح کرد: ما به عنوان شورای عالی انقلاب فرهنگی به هیچ عنوان در هیچ حوزه‌ای قصد تصدی‌گری نداریم اما سیاست‌گذاری کلان را دنبال می‌کنیم. در راه‌اندازی هر میز چهارکارکرد باید دنبال شود. در مرحله اول بایدراه بینی، رصد، راه بینی، مساله شناسی انجام شود. در مرحله دوم بایدراهبردی نگاه شود؛ یعنی سیاست‌گذاری و تدوین خط مشی انجام شود. در مرحله سوم راهبری دستگاه‌های مرتبط صورت گیرد و در مرحله آخر راه سنجی و نظارت باید انجام شود.


دبیرشورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن تاکید بر اینکه «دنبال تصدی گری نیستیم و به جای نهادهای دیگر ایفای نقش نمی‌کنیم» گفت: هم اکنون حدود 100 میز در شورا فعال است که ذیل ستاد علم و فن آوری، ستاد فرهنگی و اجتماعی، ستادتعلیم و تربیت، ستاد خانواده و زنان تقسیم بندی می‌شوند. دراین ساختار شوراهای اطاق فکر فعال هستند که کارکردهای چهارگانه لحاظ شود. در این میان، سازمان‌های مردم نهاد نیز به موازات نهادهای حکومتی وارد عمل شده‌اند. هیات‌های اندیشه ورز هم با حضور اعضای هیات‌های علمی دانشگاهی در برخی استان‌ها تشکیل شده است تا از آنها نظرخواهی می‌شود تا چرخه و مکانسیم کارکردی اندیشه در میزها تاثیرگذار باشد. در ادامه تصمیم گیری میزها به شورای عالی ارجاع می‌کنند تا شورای عالی درباره آن تصمیم گیری کند.


وی در ادامه افزود: مدل حکمرانی شورای عالی انقلاب فرهنگی برای حل مساله‌ها حکمرانی شبکه‌ای است. ما در این مکانیسم از نظر نخبگان و مردم استفاده می‌کنیم تا به حل یک مساله دست پیدا کنیم. در این میان، برخی نهادها و سازمان‌ها برای حل مسائلی که با آن مواجه هستند از طریق مشارکت در میزها فعالیت می‌کنند.
خسروپناه گفت: ما طی یکسال گذشته 18 جلسه در شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار کردیم. 53 مصوبه در این جلسات تصویب شد. همچنین ما در این شورا، شورای معین را برگزار می‌کنیم که تا کنون 64 جلسه برگزار شد. مصوبات این شورا هر دو هفته یکبار در خود شورا بررسی می‌شود که در صورت تصویب این مصوبات از سوی رییس جمهور ابلاغ خواهد شد.


این مدرس حوزه و دانشگاه در واکنش به برخی انتقادات به لایحه عفاف و حجاب و نظر شورا گفت: ما به عنوان شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه عفاف و حجاب سیاست گذاری لازم را انجام داده‌ایم. انصافا هم به این جمع بندی رسیدیم که نیاز به تدوین یک سیاست جدید احساس نمی‌شود. شورا مسئولیت راهبری عفاف و حجاب درباره برخی سازمان‌ها و نهادها لحاظ کرد تا براین اساس وظیفه راهبری اصلی بر عهده وزارت کشور قرار داد. دوستان نیروی انتظامی بنا به نگاه امنیتی وزارت کشور مامور ورود به مساله شدند اما موضوعی اینجا بود که بخشی از نگاه ایجابی به عفاف و حجاب بر زمین ماند؛ بنابراین قرارگاه عفاف و حجاب در حوزه فرهنگی این مساله راه اندازی شد.


وی در ادامه گفت: بحث‌های ایجابی به شکل منسجم در دستور کارگروه ویژه عفاف و حجاب قرار گرفت. به عنوان نمونه گره تولید پارچه چادر با ورود ما و همکاری وزارت صمت حل شده است.


در بحث طراحی لباس، آموزش حجاب در وزارت آموزش و پرورش، تولید محصولات بصری و تالیف کتاب ما به عنوان راهبری فرهنگی ورود پیدا کردیم. تاکنون حداقل 9 دستگاه مرتبط در میز مربوطه گزارش ارائه کرده‌اند و نحوه عملیاتی‌سازی مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد بحث قرار گرفت. در برخی موارد نقدهایی هم وارد شد که دستگاه‌های مربوطه اصلاحات مورد نظر ما را لحاظ کردند.


خسروپناه گفت: عمده اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی معتقدند که مساله عفاف و حجاب پیش از آنکه یک مساله انتظامی و امنیتی باشد، یک مساله مهم فرهنگی با راهکارهای فرهنگی است. برخی افراد و باندها در این میان دنبال فساد هستند که اتفاقا باید به آنها نگاه امنیتی و انتظامی داشت.

 

تاریخ انتشار: 1402/09/27

نظر بدهید
user
envelope.svg
pencil