ویژههای فکرت
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.
رسانه فکرت | مهدی توکلیان، کارشناس رسانه و عکاس
روزها، هفتهها، ماهها و در یک کلام مناسبتها و رویدادهای ملی و فراملی بهای مناسبی برای بزرگداشت و نکوداشت اتفاقات مهم و تأثیرگذار در روزگار معاصر است. اندیشیدن، پژوهش و نوآوری، اساسیترین نیاز برای دستیابی بهپیشرفت، گسترش، رفاه عمومی و استقلال واقعی است.
تأکید بر پژوهش و تشویق پژوهشگران و اندیشمندان، هنرمندان و فعالان فرهنگی و اجتماعی به فعالیتهای پژوهشی مورد نیاز کشور، یکی از مهمترین راههای رسیدن به رشد، شکوفایی و خودکفایی است. ۲۵ آذر هر سال با عنوان «روز پژوهش» نامگذاری شدهاست و در آن از پژوهشگران برتر سال که نماد تلاش در راه ایرانی سربلند و استوار هستند نیز قدردانی میشود و این اتفاق مهم میتواند ضرورت پویایی وابسته به پژوهش را در تمام ابعاد به نمایش بگذارد. پژوهش، حلقه مفقودهای که متفکران، اندیشمندان و نخبگان به گواه تاریخ به آن اعتقاد داشته و همواره کوشیدهاند تا دستاوردهای خود را بر پایه پژوهشهای علمی و مستدل ارائه کنند و در حالی که نسل جوان و نواندیش درباره نوآوریهای علمی روزافزون کمتر به سبک و شیوه قدما به پژوهش اهمیت میدهند بر ضرورت توجه بیشتر به این مهممیافزاید.
از آنجا که پژوهش بهمعنای عام، بررسی یا کاوشی سختکوشانه و بهمعنای خاص، تحقیق و تجربهای جامع با هدف کشف واقعیتهای نو و تفسیر درست این واقعیتها، تجدیدنظر در نتیجهگیریها، نظریهها و قوانین پذیرفته شده در پرتو واقعیتهای کشف شده و بهکارگیری عملی نتیجهگیریها، نظریهها و قوانین جدید است، اهمیت پژوهش برای تمام نخبگان و فعالان آشکار است و فرآیند رسیدن به راهحلهای قابل اطمینان از طریق گردآوری، تحلیل و تفسیردادهها بهگونهای برنامهریزی شده و نظاممند از شاخصهای فعالیت پژوهش است که باید همواره مدنظر پژوهشگران جوان و علاقهمند به این زمینه باشد.
پژوهش پشتوانه محکمی برای دفاع از طرحها، ایدهها و خلاقیتهایی است که از فهم مدیران سلیقهمحور بالاتر است و راهحل علمی و مناسبی برای جلوگیری از مخالفتهای فردی و شخصی است. نکته مغفولی که در راهاندازی و بهرهبرداریهای بیشماری بهدلایل کوتاهبینی مدیریتی و اعمال نفوذ شخصی بهدلیل عدم داشتن پشتوانه پژوهشی و تحقیقاتی باعث بروز و ظهور هزینههای سنگین مادی و معنوی در فرآیند بسیاری از امور تاکنون شده است.
زمینه حفاظت از دستاوردهای همهجانبه علمی، فرهنگی و هنری به آحاد جامعه وابسته است و طرز تلقی و نگرش آنان بر نوع رفتار آنها با جامعه مخاطبان خود تأثیر میگذارد. اینکه آنان چه درکی از رابطه خود با جامعه مخاطبان خود دارند و چگونه برای آن ارزش قائلند در نهایت، سازنده جامعهای است که آنان در آن پرورش یافته و با سایر مخلوقات تعامل میکنند.
از آنجا که تمام گروههای علمی و جریانهای موجود و فعال در جامعه درحوزههای مختلف، پیوسته در حال تولید آثار پژوهشی مضمون و محتوا برای تزریق به ساختارهای اطلاعرسانی جامعه هستند، در این چشمانداز گسترده اطلاعیابی و اطلاعرسانی بر پایه پژوهش، دقت نظری بیشتر را طلب میکند. پرواضح است که یکی از نشانههای ارتقای کشورها و بهنوعی مهمترین عوامل توسعه آنها، آموزش همراه با پژوهش است، چون موجب افزایش بهرهوری در بخشهای گوناگون از جمله بخش فرهنگی آن کشور خواهد شد و شاهد یک جهش فرهنگی و درنهایت سایر ابعاد میشود.
پژوهش پیشگیرنده هزینههای پیشبینی نشده در روند توسعه ایران اسلامی است و اگر پژوهش کم اهمیت فرض شود و برای آن هزینه نشود، در آینده باید هزینه گزافتری را متحمل شوند. پژوهش پشتوانه پایداری برای تمام علوم و فنون و هنر بوده و هست و ضرورت پژوهش پیش از تولید و ارائه آثاری با هزینههای گزاف باید در برنامهریزی طرحها و پروژههای مهم قرار گیرد. نظرسنجی و نیازسنجی دو رکن مهم در فرآیند پژوهشی است که در اولویت گذاشتن موضوعات با رویکرد آیندهپژوهی راهگشای رفع نواقص پیشین و نویدبخش آیندهای روشن و تابناک دارد و پژوهشهای هدفمند و عالمانه بر پایه نیازهای فرهنگی هنری و اجتماعی میتواند موجب حفظ میراث فرهنگی، هویتی و باستانی ایران اسلامیشود.
سرزمین مادریمان بهواسطه پیشینه تاریخی و فرهنگی بسیار غنی، آثار و محوطههای تاریخی فرهنگی بسیاری را در خود جای داده است؛ موضوعی که ضرورت نگهداری و پژوهش در حوزه میراث فرهنگی و میراث معنوی و تمدنی را در کشور دوچندان میکند. پژوهشهای عالمانه پاسخگوی چیستیها و چراهای بسیاری است که در زمان معاصر برای نسل جدید دانشجو و دانشآموز وجود دارد و یکی از مهمترین راههای برونرفت از شبهات وهجمههای رسانهای نظام یافته دشمنان ارائه دستاوردهای پژوهشی ایران اسلامی و در اختیار نهادن آن در بین مخاطبان جوان و جویای اطلاعاتاست.
منبع: جام جم
تاریخ انتشار: 1402/09/28
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.