ویژههای فکرت
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.
به گزارش فکرت، دکتر محمدتقی کرمی طی سخنانی در نشست بررسی کتاب «مسئله حجاب» اثر شهید مطهری که همزمان با سالروز قانون کشف حجاب رضا خانی در اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد، با بیان این که کتاب «مسئله حجاب» استاد مطهری امروز باید از زاویه دید یک رویداد فرهنگی و اجتماعی مورد فهم قرار گیرد، ابراز داشت:
اهمیت نگرش به کتاب «مسئله حجاب» از زاویه دید یک رویداد فرهنگی و اجتماعی و فهم آن به این مهم بازمیگردد که دریابیم که صحبت کردن درباره مؤلفه حجاب قبل و بعد از نگارش کتاب «مسئله حجاب» رنگوبوی متفاوتی پیدا کرده است.
وی با تاکید بر این که خود شهید مطهری با توجه به آثار مختلف و متعددی که به رشته تحریر درآوردهاند؛ کتاب «مسئله حجاب» را یکی از مهمترین آثار خود نام بردهاند، افزود: یکی از علتهایی که میتواند این کتاب را میان آثار شهید مطهری از زاویه دید ایشان نیز اثری والا قلمداد کند. به آثار روشنگری و آگاهیبخشی است که در این کتاب حوزه حجاب بین سالهای 1347 تا 1357 نگارش این کتاب در بازار نشر با خود بههمراه داشت. طی دهه یادشده شاهد واکنشهای مختلف نسبتبه این کتاب بودهایم. این واکنشها تا جایی ادامه داشته که چهار، پنج نقد مخرب نیز درباره این کتاب از زاویه دید مخالفان به رشته تحریر درمیآید و این نشاندهنده جایگاه والای اثرگذاری این کتاب در جامعه آن روز بهشمار میرود.
کرمی به بازخورد مثبتی که شهید مطهری از عمل و رفتار طیف جوان و دانشجو در مواجهه با مقوله حجاب بعد از نگارش کتاب «مسئله حجاب» داشتهاند اشاره کرد و افرود: اینکه آن رویکردها و بازخوردها توسط نسل جوان بهویژه زنان و دختران با مبحث اندیشهورزی و طرح پرسش مورد توجه قرار میگیرد از جمله مؤلفههایی است که میتواند به جریانسازی این کتاب و انتشارش در آن سالها تاکید ویژهای داشته باشد.
شیرینی تایید امام راحل(ره) بر استقامت استدلال قلم شهید مطهری
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به این مهم که شهید مطهری در این اثر در قامت یک فقیه ظاهر میشود، اما در گام نخست هدف فقهی در نگارش این اثر برای او مترتب نبود بیان کرد: ماهیت و محتوای این کتاب نشان میدهد که شهید مطهری از زاویه دید یک فقیه، ردی درخشان در حوزه ورود به مسئله حجاب دارد و این طرح اندیشهورزانه را بهخوبی در کتای «مسئله حجاب» با مخاطبانش قسمت کرده است.
این کارشناس و پژوهشگر حوزه مطالعات اجتماعی و مرتبط با مقوله حجاب با بیان آنکه نظر امام راحل(ره) بر استقامت استدلال و هم چنین مُهرتاییدی که بر مباحث فقهی مطرحشده در کتاب زده شده خود به فصل دیگری از شیرینی این اثر و نگارش آن برای شهید مطهری، مقبول واقع شدن آن در جامعه میان عموم افراد و همچنین تحصیل کردههای حوزه علمیه بدل شده است.
وی با اشاره به آنکه دو کتابنامه درباره مقوله حجاب با معرفی بیشاز 550 کتاب با محوریت حجاب در کشورمان وجود دارد یادآور شد: با مداقه بر مآخذ و ادبیات کتابهای نوشتهشده درباره حجاب میتوان به این مسئله پی برد که ادبیات مطرحشده درباره مقوله حجاب قبل و بعد از نگارش کتاب «مسئله حجاب» شهید مطهری، جریانساز بودن و مرکز ثقل بودن این کتاب را در حوزه گفتمانهای اجتماعی مرتبط با مسئله حجاب و تأثیری که کتاب شهید مطهری در حوزه و ورود ساحت گفتوگوهای مرتبط با مقوله حجاب با خود بههمراه داشته است را به اثبات میرساند.
اقدام بیبیسی در منحرف ساختن ذهن جامعه نسبت به حجاب
کرمی در فصلی دیگر از سخنان خود به ایجاد دو گفتمان متفاوت بهدنبال کتاب «مسئله حجاب» که از زمان نگارش؛ این اثر تا به امروز با خود بههمراه داشته اشاره کرد و افزود: گفتمان نخست در دست قدرت در دوران پهلوی بود. با توجه به آنکه تمامی ابزارهای فرهنگ اعم از سینما، تئاتر، موسیقی و... در دست رژیم پهلوی بود، قصدی برای نزاع با این کتاب نداشتهاند. چراکه پیش خود میانگاشتند که نگارش یک کتاب چگونه میتواند در برابر دیگر ابزار قدرتمند فرهنگی نقشی را برای به چالش کشیدن آنها ایفا کند.
وی ادامه داد: گفتمان قالب دوم به سال 1402 و اقدامی که بیبیسی با رویکرد معرفی «کتاب های برگزیده» که یکی از آن کتابها به کتاب «مسئله حجاب» شهید مطهری بود باز میگردد. هدف بیبیسی از تهیه آن مستند این بود که گفتمانی را در جامعه قالب کند که ما اتفاق آن را در نیمه دوم سال 1401 خورشیدی در جامعه دیدیم. گفتمانی که بهاصطلاح و با خوانش بیبیسی از این کتاب بهدنبال آن بود که نشان دهد در اسلام مسئله پوشش سر و برخی نقاط دیگر بدن زن مطرح نشده است!
این پژوهشگر و عضو هیئت علمی دانشگاه تصریح کرد: آنها این گفتمان را در قالب فضای مجازی به گفتمانی معاند و مخالف با انگارههایی که شهید مطهری با دانش مبتنی بر فرایض دین اسلام در مواجهه با مقوله زن و مسئله حجاب، ستر و عفاف مطرح میکند بدل ساختند.
کرمی با با بیان این که گفتمانی که بیبیسی در بطن آن مستند بهدنبال آن بود، گام برداشتن برای نقد و تخطئه این کتاب به شمار میرفت اظهار داشت: حال آنکه اهمیت کتاب «مسئله حجاب» آن است که باید به این اثر بهعنوان یک رخداد فرهنگی غالب و مبتنی بر خوانش فرهنگی انقلاب اسلامی توجه ویژه شود.
تاریخ انتشار: 1402/10/18
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.