رسانه فکرت | زهرا حاجی‌حسنی، کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث


انقلاب به معنای شورش و اغتشاش نیست و اقدامی نیست که همراه با خشونت باشد و بی‌نظمی و نا‌امنی را با خود به همراه آورد. انقلاب یعنی «دگرگونی بنیادی و همه‌جانبه» که در آن پایه‌های حاکمیت قبل برچیده و به‌جای آن پایه‌های نظام‌مند دیگری گذاشته می‌شود.


این دگرگونیِ عمیق و صیرورت، «زمان‌بر» بوده و هرگز ایستایی نداشته و حرکتی است عظیم و رو‌به‌جلو که به صورت دائم پیش‌رونده است. مصداق آیه‌ی شریفه «أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاءِ تُؤْتِي أُكُلَهَا كُلَّ حِينٍ بِإِذْنِ رَبِّهَا» (ابراهیم/ 24-25) در زمان ما انقلاب و نظام اسلامی است که درخت بالنده‌ای است که ریشه‌هایش در برابر انواع آسیب‌ها مصون مانده است.


انقلاب اسلامی دربردارنده «ارزش‌هاى دینى، اخلاقى و معنوى» است، بر پایه‌ی «اراده‌ و خواست مردم» شکل گرفت و نقش مردم پس از پیروزى انقلاب از آنان سلب نشد. انقلاب اسلامی از «عقلانیت» سرچشمه گرفته است، حتی در استکبارستیزی که مقام معظم رهبری این‌گونه می‌فرمایند: «مبارزه‌ی با استکبار در انقلاب اسلامی و در میان ملت ما یک حرکت معقول و منطقی و دارای پشتوانه‌ی علمی، و یک حرکت خردمندانه است، برخلاف آنچه بعضی می‌خواهند وانمود بکنند که این یک حرکت شعاری است، احساساتی است، متّکی به منطق و عقلانیّت نیست، به‌عکس، حرکت ملت ایران یک حرکت متّکی به عقلانیّت است.» (12 آبان 1394، دیدار با دانش‌آموزان)


انقلاب، موجود زنده و پویاست و در اوج نشاط، جوانی، توانایی، فعالیت، زایندگی و تولیدکنندگی است. مقام معظم رهبری درباره‌ی دلیل آشکار زنده‌بودن انقلاب می‌فرمایند: «شهادت [شهید سلیمانی]، زنده‌بودن انقلاب در کشور ما را به رخ همه‌ی دنیا کشید. عدّه‌ای می‌خواستند وانمود کنند که انقلاب در ایران از بین رفته است، مرده است، تمام شده - البتّه عدّه‌ای هم سعی می‌کنند که این اتّفاق بیفتد - [اما] شهادت او نشان داد که انقلاب زنده است.» (18 دی 1398، بیانات در دیدار مردم قم) انقلاب یک جریان مستمر است که تمام‌شدنی نیست و در مسیر آن یک صیرورت دائمی‌ای وجود دارد. این موجود زنده همانند دیگر موجودات رشد و نمو دارد و گاهی دچار آسیب می‌شود که باید آسیب‌شناسی کرده و دردهای آن را درمان کرد.


اهداف انقلاب در درجه‌ی اول «حاکمیت اسلام» است. «آزادی»، «عدالت اجتماعی»، «رفاه عمومی»، «ریشه‌کنی فقر و جهل»، «مقاومت در مقابل سلطه‌ی استکبار» و «مقاومت در برابر سیل بنیان‌کنِ فساد اخلاقی»‌ای که از غرب به همه‌ی دنیا سرازیر شده است، از اهداف انقلاب اسلامی هستند. هدف انقلاب ساختن ایرانی مستقل، آزاد، برخوردار از ثروت و امنیت، متدین و بهره‌مند از معنویت و اخلاق، پیشرو در مسابقه‌ی جامعه‌ی عظیم بشری در علم و انواع دستاوردهاست. پرداختن به مسائل دنیایی جامعه مانند: «رفاه عمومی»، «برخورداری از ثروت» و «امنیت» در کنار مسائل اخروی مانند: «تکامل معنوی انسان»، «رشد اخلاقی» و «تقوا» از خصوصیات مطلوب انقلاب اسلامی است.


انقلاب در ذات خود یک حرکت پیش‌رونده و پرشتاب، به سمت اهداف خود دارد. اهداف انقلاب، اولویت‌های متفاوتی دارد. هدف غاییِ انقلاب، «تعالی و تکامل و قرب الهی» است. هدف دیگر «انسان‌سازی» و هدف بعدی «ایجاد جامعه‌ی اسلامی» است؛ با همه‌ی مشخصات و آثار آن مانند: استقرار عدالت، توحید و معنویت. اما وظیفه‌ی ما در مقابل این انقلابِ عظیم چیست؟


برای پاسداری از انقلاب باید آن‌ را بشناسیم و بشناسانیم و خود را با شاخصِ انقلاب که «امام و خطِ امام» است بسنجیم. در این مسیر مراقب باشیم که این شاخص‌ها غلط تبیین نشده، یا فراموش نشوند. شناخت درست انقلاب به ما کمک خواهد کرد تا نسبتِ خود را با آن مشخص کرده و نقش خویش را در نقشه‌ی انقلاب اسلامی بیابیم.

تاریخ انتشار: 1401/11/18

نظر بدهید
user
envelope.svg
pencil