ویژههای فکرت
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.
رسانه فکرت | محمدجواد رحمانی، درس خارج حوزه
آیت الله احمد عابدی که روزهای چهارشنبه نکات اخلاقی را به شاگردان خود یادآور میشود، طلاب و حوزه علمیه را مسئول سلامت روحی مردم عنوان کردند و از ضرورت وجود آزمایشگاه تشخیص اخلاق سخن به میان آوردند.
پزشکی در اربعین میگفت این برای ما پزشکان عیب است که هرکس به سفر اربعین میرود بیمار میشود پس ما چکارهایم که نمیتوانیم جلوگیری کنیم از بیماری زوّار امام حسین (ع) علاوه بر آنکه مردم با مراجعه به آزمایشگاههای پزشکی میتوانند به بسیاری بیماریهای خود مطلع شوند.
این که گفتیم درباره مریضی جسم است؛ اما درباره بیماریهای روح چه آزمایشگاهی داریم که ببینیم این آقا تکبر دارد یا ندارد، سوءظن دارد یا خیر، بخیل است یا خیر، حب دنیا دارد یا ندارد؛ اینها مریضیهای روح است. اگر آنها آزمایشگاه دارند آیا ما هم آزمایشگاهی داریم که کسی را آزمایش کنیم و بگوییم اخلاقش خوب است یا خوب نیست؟ آیا برای ما طلبهها این عیب نیست که نتوانیم پیشگیری کنیم دروغ گفتنها را، بیانصافیها را، حقد و کینهها را، اختلافا ت خانودگی را؟!
استاد درس خارج طلاب را مسئول سلامت روحی مردم جامعه دانست و گفت: پزشکان که مسئول سلامتی جسم مردم هستند، هم آزمایشگاه درست کردند هم این را عیب خود میدانند که زوار امام حسین (ع) بیمار میشوند ما هم مسئول سلامت روح مردم هستیم آیا آزمایشگاهی داریم یا نه و اگر داریم یا نداریم این عیبهایی که در مردم وجود دارد عیب خودمان میدانیم یا نه؟ اردشیر یکی از شاهان ایران بوده تقریبا 4 قرن قبل از تولد رسول خدا (ص) وقتی به قدرت رسید و شاه ایران شد یکی از دغدغههای اصلیش همین بود که میگفت من شاه این مملکت هستم و مسئول سلامت روحی مردم هم هستم و عهدنامهای دارد که خیلی واقعا عالی و جالب است مثلا خیلی برایش مهم بود که کسی پشت سر کسی حرف نزند و میگفت این باعث دودستگی میشود و روز جنگ نمیتوانم آنها را جمع کنم و اتحاد مردم برایش مهم بود. و حرفهایی هم دارد درباره دین و متحد کردن مردم.
وی در خصوص مطالبه مردم و توقع آنها از طلاب گفتد: آیا ما میتوانیم آزمایشگاهی درست کنیم که تشخیص بدهد کسی سالم است یا بیمار و درمانش چیست؟ در ذهن مردم این هست که توقع دارند ماها چشم برزخی داشته باشیم تا با نگاه کردن بگوییم مشکل کارشان چیست که مثلا پدرش از دستش ناراحت است یا چشم زخم دار دیا نفرینی پشت سرش است؟
در پایان استاد عابدی برای تشخیص بیماریهای روحی سه گزینه را مطرح کرد: به نظر چندتا چیز میتواند نقش آزمایشگاه بیماریهای روحی را ایفا کند؛
اینکه بگوییم ملاک سالم بودن روح، سالم بودن مزاج فرد است؛ اگر مزاج معتدل است نشانه آن است که روح او هم سالم است. شبیه آنکه میگویند عقل سالم در بدن سالم است؛ روح سالم هم در مزاج سالم است. مثلا در خوزستان بیشتر دعوا میشود و آدم کشته می شود یا در تبریز؟ در تبریز هواسرد است و مزاج مردم هم تند نیست و به هر حال سردی و گرمی تاثیر میگذارد. یکی از چیزهایی که اعتدال مزاج ایجاد میکند نماز شب است.
دومین مورد این است که بگوییم ملاک پیامبر صلیاللهعلیهوآله هستند و پیامبر به عنوان یک آدم سالم ملاک سنجش ما باشد، اگر در گرفتاریها و مصائب و مشکلات خانوادگی و اجتماعی و... مانند پیامبر رفتار میکنیم سالم هستیم و الا مریض هستیم.
و سومین مورد هم این است که قرآن کریم را ملاک قرار دهیم؛ چون قرآن شرح حال انسان کامل است و اگر کسی همانگونه باشد که قرآن فرموده سالم است و الا بیمار است.
اینها همه قابل بحث و تحقیق هستند و هر کدام دلایلی هم دارند اما وجود چنین آزمایشگاهی ضرورت دارد.
تاریخ انتشار: 1402/09/18
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.