به گزارش فکرت، فاطمه میری‌طایفه‌فرد در رابطه با نقش عوامل فرهنگی و رسانه‌ای در ایجاد الگو برای جامعه ابراز داشت: حضور و نقش الگو در انسان امری پذیرفته شده‌است؛ زیرا انسان موجودی اجتماعی است و ارتباط با هم‌نوع خود از بدیهی‌ترین نیازهای او به شمار می‌رود.

 

وی که در گفتگو با خبرگزاری حوزه سخن می گفت،همچنین افزود: ارتباط و تعامل با هم‌نوع، خود بهترین اثرگذاری را در فرد دارد. شاید در وهله اول نامش را الگوبرداری نگذاریم اما واقعیت این است که انسان در مواجهه با همتای خویش، شروع به سنجه می‌کند و خود را در ترازوی ذهن می‌سنجد.

 

این فعال فرهنگی افزود: الگوبرداری می‌تواند از کوچک‌ترین امور فردی و خانوادگی تا مسائل بسیار مهم و حیاتی باشد همین است که از قدیم، برای امر ازدواج، دختر را شبیه به مادر می‌دانستند و معیار روحیات دختر، مادر و خانواده‌اش بوده‌است. حال در مقیاسی بزرگ‌تر و در مواجهه با رسانه این امر بیشتر تجلی می‌یابد. اثر رسانه در هر سطحی و با هر مخاطبی متفاوت است.

وی با بیان اینکه امروزه رسانه مفهوم گسترده‌تری به خود گرفته‌است، تصریح کرد: از طرفی نحوه دسترسی به این ابزار از هر نوعش متفاوت شده‌است. در واقع امروز مخاطب با سلیقه خود و چارچوب فکری خود، رسانه‌اش را برمی‌گزیند. پس هر رسانه برای داشتن اکثریت مخاطب باید با رقبای زیادی دست و پنجه نرم کند.

 

این پژوهشگر علوم انسانی در ادامه با تاکید بر اینکه در این میان چیزی که سخت می‌شود، حضور گسترده رسانه‌های بیگانه از فرهنگ و اقلیم ماست، گفت: در این حوزه ما فرض را بر اثرگذاری رسانه گذاشته‌ایم که فرضی قطعی و بدیهی می‌نماید، حال برای میزان این اثرگذاری وارد بحث می‌شویم.

 

وی گفت: مخاطب امروزی در دریای رسانه تصمیم گیرنده است؛ اما وقتی تصمیم خود را گرفت، خود را با او هم‌سو می‌کند و باید و نباید رسانه انتخابی را تا حدودی می‌پذیرد. کم‌کم اثر پذیری بیشتر می‌شود و نکات اشتراک زیادی با رسانه انتخابی خود می‌یابد. حال اگر رفتار و مشی رسانه در حیطه عرف جامعه تعریف نشود تغییر آن امری سخت می‌شود.

 

وی در رابطه با تفاوت تصویر سازی از زنان قهرمان در رسانه‌ها در در چند دهه اخیر بیان کرد: در ابتدای امر باید مشخص شود منظور از رسانه کدام یک از رسانه‌ها را شامل می‌شود؟ اگر رسانه خارجی را قصد کرده‌ایم، تصویر آنان در هر رسانه‌ای هم‌سو با اهداف تعیین شده خودشان است، اما حرکت کلی و جمعی آنان، به سمت استفاده ابزاری از زن و ابتذال خانواده است؛ اما در مورد رسانه‌های داخلی واقعیت امر این است که در رسیدن به قله، و حیطه رسیدن به یک الگوی مشخص و دینی، فرسنگ‌ها فاصله داریم.

 

فعال فرهنگی ادامه داد: زیرا از طرفی زن را به مثابه ابزاری برای فروش کالاها می‌بینیم همان چیزی که در تبلیغات تلویزیونی از زنان استفاده می‌کنند و از طرفی در برنامه‌های ویژه و گفت‌وگو محور از الگوی تراز تمدن اسلامی حرف می‌زنیم و الگویی را به مخاطب عرضه می‌کنیم که هیچ‌گاه آن را در رسانه خود نشان نداده‌ایم.

 

وی افزود: در رسانه قبل‌تر هویتی دوست‌داشتنی به نام ریش سفید و گیس سفید وجود داشت. همان که به اصطلاح چند پیراهن بیشتر پاره کرده و سرد و گرم روزگار را بیشتر چشیده ‌بود. حال در مواجهه خانواده با معضل و یا مشکلی، همان ریش سفید آن را لاینحل نمی‌داند و اعضای خانواده را به صبر و یا هر چیزی متناسب با مشکل راهنمایی می‌کند. گیس سفیدی که گاهی یک پند کوچکش، خانواده‌ای را از فروپاشی نجات می‌داد.

 

وی ادامه داد: چیزی که الان با وجود رسانه، انسان را فردی معرفی می‌کند که همه چیز را می‌داند و یا با یک جستجوی کوچک، به‌دست می‌آورد. با این تفکر دیگر جایی برای استفاده از تجربیات دیگران باقی نمی‌ماند. آنگاه که باید از تجربیات درس گرفت، یک فردگرایی افراطی جای پند و اندرز را می‌گیرد.

 

این پژوهشگر با بیان اینکه رسانه اکنون باید به اصل خویش بازگردد و هویت خانواده و مصالح آن را بیشتر در برنامه‌های خود لحاظ کند، اظهار کرد: آن‌چه در آخر ضروری به نظر می‌رسد، حضور پررنگ رسانه ملی به دور از هرگونه سیاه‌نمایی و سخنان مخرب است.

تاریخ انتشار: 1402/10/16

نظر بدهید
user
envelope.svg
pencil