رسانه فکرت | سید محمود نبویان، نماینده مجلس شورای اسلامی

 

آیت‌الله مصباح در پیش از انقلاب اسلامی، فعالیت‌های زیاد و اثرگذاری در حوزه مبارزاتی داشت و چندین بار نیز توسط «ساواک» دستگیر شد. آیت‌الله مصباح یزدی در مبارزات پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، حضور و نقشی مهم و بی‌بدیل داشت و مراجعه به کتب تاریخی، این مسأله را به خوبی روشن و اثبات می‌کند.


آیت‌الله مصباح یزدی، آثار زیادی در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) دارد و رئیس این مؤسسه بود که درباره این مؤسسه هم مسائلی وجود دارد که باید مطرح کنم. در واقع، انقلاب ما یک انقلاب شکلی، تئوریک و اسلامی بود و نیاز بود اندیشه اسلامی در علوم گوناگون ارائه شود؛ برای مثال اگر در علم روانشناسی، اقتصاد، تاریخ و فلسفه می‌خواهیم دیدگاه اسلام را بگوییم، طبیعی است که باید در این رشته، کار و مطالعه کنیم که آیت‌الله مصباح یزدی، متولی این کار بود و این اقدام را به خوبی انجام داد.


آیت‌الله مصباح یزدی در آن زمان، خدمت امام خمینی (ره) رفت و اقدامات خود در این مؤسسه را محضر ایشان ارائه داد که امام راحل هم دستور دادند، تمام مخارج و بودجه این مجموعه، تأمین شود و تاکید کردند که باید «نیروهای جدید» برای این مؤسسه جذب کنید. آیت‌الله مصباح یزدی در آن زمان به امام راحل گفت که طبق روال باید یک سال صبر کنیم تا موعد جذب افراد جدید برای این مؤسسه برسد اما حضرت امام (ره) فرمودند این دستور من است و باید دوباره افرادی را جذب کنید؛ آیت‌الله مصباح یزدی تعریف می‌کند که سپس به قم برگشتم و حدود ۲ ماه بعد، فردی از سوی امام راحل به دفترم مراجعه کرد و گفت که آیا دستور امام را اجرا کردید یا خیر. این مباحث به خوبی گویای این مطلب است که تا زمانی که امام خمینی (ره) در قید حیات بودند، تقریباً کل بودجه این مؤسسه آموزشی و پژوهشی را پرداخت می‌کردند چراکه مورد قبول ایشان بود. این مؤسسه الان زیر نظر مقام معظم رهبری است و اهمیت مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در این است که تاکنون زیر نظر مستقیم امامین انقلاب بوده است.


آیت‌الله مصباح یزدی بنیان‌های فکری خاص داشت، با توجه به شرایط حاکم بر جامعه دانشگاهی در ابتدای انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره) دستور «انقلاب فرهنگی» را صادر کردند که متعاقب آن، دو سال دانشگاه‌ها تعطیل شد و علتش هم آن بود که بسیاری از علوم، آغشته به «تفکرات سکولار» شده بود و با انقلاب و اندیشه‌های اسلامی ما، تطابقی نداشتند. به دستور امام خمینی (ره) قرار بر این شد که ما دوباره تحولی را در این حیطه ایجاد کرده و علوم انسانی را بر اساس اندیشه‌های اسلامی تنظیم کنیم؛ دانشگاه‌ها تعطیل شد و امام راحل دستور دادند مسئولان وزارت علوم به قم و نزد اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بروند تا این کار را انجام و علوم انسانی را مطابق با اندیشه‌های اسلامی تنظیم کنند. جامعه مدرسین، علامه مصباح یزدی را برای این کار معرفی کرد و وی، علومی را که سکولار شده بود، مبتنی بر اندیشه‌های اسلام و انقلاب تنظیم کرد؛ علامه مصباح به حدی دارای بصیرت و بینش بود که به خوبی می‌دانست در هر مقطعی باید در کدام مسیر حرکت کند تا ارزش‌های اسلامی، تقویت و تفکر انقلاب اسلامی در جهان منتشر شود. البته بخشی از آن کار، ابتر ماند و علی‌رغم آنکه آیت‌الله مصباح و برخی افراد دیگر نزدیک به ۲ سال در این زمینه کار کردند، اما برخی مسئولان وقت شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، آن کارها را نپسندیدند و جلویش را گرفتند؛ مثلاً «عبدالکریم سروش» که الان قرآن و اسلام و هیچ چیزی را قبول ندارد، آن زمان (ابتدای انقلاب اسلامی) عضو شورای‌عالی انقلاب فرهنگی بود و موانعی را بر سر راه آیت‌الله مصباح در زمینه تنظیم علوم بر اساس اندیشه‌های اسلامی ایجاد کرد. البته تلاش‌های علامه مصباح در این حیطه به طور کامل ابتر نماند و الان مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در حدود ۱۵ رشته علوم انسانی تا مقطع دکتری، مشغول فعالیت است و بیش از ۱۰ مجله علمی و پژوهشی دارد؛ همچنین در این مؤسسه تبادل دانشجو با سایر کشورها انجام می‌شود؛ به عبارت بهتر، آیت‌الله مصباح یزدی در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) بنیاد محکمی را نهاد و این کار را با هدایت امام خمینی (ره) و سپس مقام معظم رهبری دنبال کرد.


نقش آیت‌الله مصباح یزدی در کادرسازی و نظام‌سازی فکری برای انقلاب اسلامی، بی‌بدیل بوده است. یکی دیگر از ویژگی‌های مهم آیت‌الله مصباح یزدی، مبارزه با انحرافات بود؛ در ابتدای انقلاب اسلامی، شاهد فعالیت مارکسیست‌ها و توده‌ای‌ها بودیم و وی، مناظرات زیادی با سران حزب توده داشت. در زمان دولت اصلاحات نیز عده‌ای از اصلاح‌طلبان، در دین انحراف ایجاد کردند و برخی از آنان، به کل، دین را قبول نداشتند که علامه مصباح تنها کسی بود که توانست جلوی همه آنان بایستد و به خوبی از مبانی دینی و انقلابی در برابر این افراد دفاع کند؛ وی در برابر انحرافاتی که ایجاد شده بود، به صورت اساسی مبارزه کرد.

 

منبع: روزنامه عصر ایرانیان

 

تاریخ انتشار: 1402/10/13

نظر بدهید
user
envelope.svg
pencil