ویژههای فکرت
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.
به گزارش فکرت، حجت الاسلام والمسلمین سعید صلح میرزایی طی سخنانی در مدرسه زمستانه شبهه پژوهی "انقلاب امام و مردم" که به همت مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه های علمیه برگزار شد، با اشاره به ضرورت نقش آفرینی مردم در مراحل مختلف انقلاب اسلامی گفت: ما بحث انقلاب اسلامی را در منظومه فکری امامین انقلاب ذیل بحث نبوت تعریف می کنیم. رهبر انقلاب واژه انقلاب اسلامی را قبل از دهه ۵۰ به کار بردند و ایشان بعثت پیامبر اسلام را انقلاب اسلامی نامیدند.
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری، انقلاب را فرآیندی از وضعیت موجود نابسامان تا وضعیت مطلوب آرمانی می دانند، گفت: انقلاب در تعریف رهبر معظم انقلاب انفجار نیست؛ بلکه یک فرآیند و صیرورت است.اگر نبوت را به معنی انقلاب بدانیم وقتی نبی مبعوث می شود اول رستاخیز در جان نبی اتفاق می افتد، سپس برونداد آن به جامعه سرایت می کند و جامعه متحول میشود.
صلح میرزایی افزود: بعد از اینکه تحول در وجود پیامبر اتفاق می افتد به سراغ جامعه می آیند و نابسامانی های جامعه و شرک و طاغوت جامعه را هدفگیری می کنند تا آن ها را حذف کنند. از اینجاست که فرآیند انقلاب شروع می شود و تا به مطلوب نرسد ادامه دارد. در واقع خط امامت دنباله گیری انقلاب نبوی است؛ و این خط افت و خیزهایی داشته و همه دلبستگان به این راه به دنبال این بودند که انقلاب اسلامی پیامبر به جامعه آرمانی برسد.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی ما اولین مرحله خود را از سال ۴۱ شروع کرد و تا سال ۵۷ حدود ۱۶ سال مرحله اسقاط رژیم طاغوت طی شد، ابراز کرد: این اتفاق یک اتفاق راحت نبود و تعبیر رهبر انقلاب از مرحله اول این است که همچون معجزه عصای موسی و گذر بنی اسرائیل از رود نیل بود. تکان خوردن شاه که هرچه به پایان حکومتش نزدیک تر می شد قدرت نظامی اش با حمایت و پشتیبانی مستشاری آمریکا بیشتر می شد، کار سخت و دشواری بود.
مسئول دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب اسلامی در قم، مرحله دوم انقلاب اسلامی را مرحله تثبیت نظام دانست و گفت: این مرحله هم راحت نبود و جریان های پرهیاهوی کمونیستی، جریان های مرتجع و ملی مذهبی ها که تحصیل کرده های آن زمان بودند و سابقه ای در ملی شدن صنعت نفت داشتند، جریان فقه سنتی و جریان شهید بهشتی و امام هم وجود داشت و این که شما از وسط این جریان ها بتوانید یک جریان را هدایت کنید و به نتیجه برسید کار سختی بود.
وی با اشاره به حوادثی مانند تسخیر لانه جاسوسی و استعفای دولت بازرگان که هر کدام می توانست تثبیت انقلاب را به خطر بیندازد، گفت: در ادامه وقایع بعد از پیروزی انقلاب تجزیه طلبی ها، خیانت های بنی صدر و حمله صدام را مشاهده می کنیم که تا کشور به یک قرار و ثبات برسد دو سال طول می کشد. نوشتن قانون اساسی هم با این ویژگی که اسلامیت از شرایط اساسی آن باشد در آن شرایط کار بسیار سختی بود که با مدیریت امام خمینی(ره) و افرادی مانند شهید بهشتی و شهید مطهری و سایر بزرگان انجام شد.
صلح میرزایی، مرحله سوم را بحث دمیده شدن روح اسلام در همه اجزای حاکمیت دانست و گفت: مقام معظم رهبری در این باره تعبیر دولت اسلامی را بیان کردند و می گویند که منظورشان از دولت به معنای قوه مجریه نیست؛ بلکه به معنای حاکمیت است و فرمودند ما در این مرحله متوقف شده ایم. همین چند وقت پیش هم ایشان گفتند ما نیمه اسلامی هستیم و اگر حکومت اسلامی اتفاق بیفتد مرحله چهارم که تشکیل یک کشور اسلامی یا جامعه اسلامی است، اتفاق می افتد.
وی با بیان اینکه مراحل انقلاب حالت ریاضی و هندسی ندارد که ما بگوییم اینجا تشکیل دولت اسلامی تمام شد و مرحله جامعه اسلامی شروع شد، گفت: باید دانست که اینها با یکدیگر تداخل دارند و ممکن است از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی یکی از اجزای اسلامیت در جامعه ما شکل گرفته باشد. حتی امکان این وجود دارد که کسی ادعا کند برخی از آجرهای تمدن اسلامی الآن گذاشته شده است. لذا اینکه می گوییم در مرحله دولت اسلامی متوقف شده ایم به این معنی نیست که جامعه ما اصلاً اسلامی نیست؛ بلکه حضور جوانان و نوجوانان در مناسکی مانند اعتکاف، زیارت اربعین، جشن غدیر و دیگر مراسم مذهبی نشان می دهد که ما بخشی از راه اسلامی شدن جامعه را هم طی کرده ایم، ولی زمانی جامعه به طور کامل اسلامی می شود که تمام شاخص ها در آن نمود پیدا کند.
حجت الاسلام والمسلمین صلح میرزایی با بیان اینکه برای پیدا کردن نقش مردم در مراحل انقلاب باید ببینیم مردم ذیل کدام مبنای اسلامی تعریف می شوند، گفت: مقام معظم رهبری در سال ۷۹ و ۸۹ و سخنرانی که داشتند، می گویند ما یک سری مبانی داریم که مأموریت هایی را می طلبد. ایشان می فرمایند که چه فرد و چه حکومت و چه در دوران طاغوت و چه در حکومت اسلامی مبانی دارند که نتایجی را به دنبال خودش می آورد؛ از جمله این مبانی توحید، معاد، توأمانی دنیا و آخرت، استعداد بی پایان انسان و یکی از این مبانی تکریم انسان است. مقام معظم رهبری در مورد تکریم انسان واژه انسان محوری اسلامی را استفاده می کنند و می فرمایند منظور ما انسان محوری اومانیسم غربی نیست؛ بلکه همان چیزی است که از «کرمنا بنی آدم» فهمیده می شود که قرآن کریم می گوید ما آسمان ها و زمین را برای شما خلق کردیم. بنابراین انسان عزیز کرده خداست و برای هدایت انسان بهترین بندگان خود را فرستاد و همه انسان ها بالقوه این توان را دارند که هر آنچه در آسمان ها و زمین است را مسخّر خود کنند.
وی گفت: وقتی تکریم انسان را مطرح می کنیم یک سری لوازم دارد، باید به رأی و نظر او احترام گذاشت و رشد و رفاه او برای ما اهمیت داشته باشد. یکی از لوازم آن این است که اگر جامعه توحیدی تشکیل شود باید مردم سالار باشد. یعنی مردم سروری کنند. مردم سالاری دینی فقط به معنی مشارکت سیاسی و اظهار نظر سیاسی نیست؛ بلکه به این معنی است که فرد حق دارد که صدایش شنیده شود، دیده شود و در تعیین سرنوشت خود سهیم باشد. بنابراین اگر جایگاه مردم را در دل معارف اسلامی پیدا کردیم و گفتیم لازمه تکریم انسان مردم سالاری دینی است، به این معنی است که خود مردم باید حکومت را راهبری کنند.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: اگر به صورت خطی به بیانات مقام معظم رهبری در این سال ها نگاه کنیم می بینیم که ایشان به دنبال باز کردن فضا هستند تا مردم به میدان بیایند و اقتصاد، سیاست، فرهنگ و تربیت را به دست بگیرند. ایشان حتی خواهان ورود مردم در امور اطلاعاتی و امنیتی هم هستند و فرمودند حتی تجربه کمیته ها و امنیت محله محور باید در دستور کار بسیج قرار گیرد. ایشان تصریح کردند که ما هر جایی که مشکل داریم که یکی از آن ها اقتصاد است، به خاطر این است که مردم آنجا نیستند.
وی با بیان اینکه نظریه جامعه شناختی امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری این است که مردم باید در میدان حضور پیدا کنند، خاطرنشان کرد: همین نظریه بود که انقلاب را پیروز کرد؛ ولی رسیدن به این اتفاق ۱۶ سال طول کشید تا امام با اطمینان بگویند که مردم به خیابان بریزید؛ زیرا فهمیده بودند که مردم با ایشان هم افق شده اند. اگر ما مراحل انقلاب را نگاه کنیم هرجا که مردم وارد شدند به نتیجه رسیدیم و هر جایی که مردم را کنار زدیم شکست خوردیم.
تاریخ انتشار: 1402/12/12
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.