رسانه فکرت / جواد جعفری، عضو هیئت علمی پژوهشکده مهدویت


امروزه جامعه ما به‌ویژه نخبگان نیازمند آن است که بار دیگر به آیات و روایات مربوط به موعود اُمم و دوران ظهور حضرت بقیه الله الاعظم (عج) مراجعه کرده، آن را بازخوانی کند.


یکی از مباحث بسیار مهم پیش از ظهور حضرت حجت (عج) که در روایات متعدد نیز بدان اشاره‌شده، به این موضوع اشاره دارد که فرج و گشایش همواره پس از این صورت‌می‌گیرد که مردم از اسباب عادی نااُمید شده و به‌تدریج این روحیه و تفکر در بین افراد جامعه شکل بگیرد که نیاز به قدرتی ماوراء و معنوی برای گشایش در زندگی‌شان و خروج از بن‌بست‌ها دارند.


به تعبیر دیگر انقطاع از قدرت مادی بشر از مهم‌ترین زمینه‌سازان تحقق ظهور محسوب‌می‌شود؛ در واقع وقتی افراد از قدرت بشری خود نااُمید شده و به مرحله انقطاع برسند بر پایه احادیثی که در اختیار داریم خود این حالت در بین مردم از علامات و نشانه‌های مهم ظهور به‌شمار می‌رود به این جهت که به این واسطه مردم به مباحث معنوی و ماوراء عالم، اعتقاد و امید افزون‌تری می‌یابند که در رأس این مباحث معنوی، اُمید به آمدن منجی عالم بشریت است.


در یک دهه اخیر، وقوع حوادث و مسائلی از قبیل شیوع کرونا، سیل و زلزله، داعش و... باعث شده تا حدودی این مسائل زمینه‌ساز فهم جدید انسان در مواجهه با حواث و بلایای طبیعی شود و این حالت در بخش‌های گسترده‌ای از مردم جهان رخ داده است؛ بر این اساس توجه به امور معنوی و انتظار موعود نیز بیشتر شده‌است.


این وقایع و تحولات حاکی از آن است که جامعه بشری به‌تدریج از توسل قطعی به اسباب عادی و دلخوش‌کردن به امور ظاهری و دنیوی در حل مشکلات خود نااُمید شده و خود را مهیا آمدن موعود می‌کند؛ از این رو باید تأکید کرد که انتظار فرج، ویژگی شاخص و کلیدی جامعه پیش از ظهور است.


از سوی دیگر صبر و پایمردی و احساس مسئولیت در راستای اصلاح جامعه از نشانه‌های بارز منتظران واقعی امام‌زمان (عج) است؛ چنین فردی مصداق آن حدیث نورانی سیدالشهدا (ع) است که فرمودند: «صبر کننده در زمان غیبت به‌منزله کسی است که در رکاب پیامبر اکرم (ص) جهاد می‌کند.»


با عنایت به این حقیقتِ مسلم که رشد و تعالی فرد و جامعه در پرتو آموزه‌های مهدوی امکان‌پذیر است، جوامع هر چه بیشتر با اندیشه ناب مهدوی آشنا شوند، به پویایی و تکامل و حل مسائل در برابر مشکلات خواهند رسید؛ از این رو در ترویج و تبیین معارف مهدوی از هیچ تلاش و مجاهدتی نباید فروگذاری و کوتاهی کرد.

تاریخ انتشار: 1401/12/06

نظر بدهید
user
envelope.svg
pencil