ویژههای فکرت
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.
به گزارش فکرت، دکترسید محمدتقی موحد ابطحی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در خصوص سخنرانی اخیر عبدالکریم شروش نوشت:
دکتر عبدالکریم سروش در سخنرانی اخیر خود با عنوان «حقیقت و روش» بحثی را مطرح کرد که به تعبیر خود بهمعنای عدول از مبنای معرفتشناختی وی در باب نظریه صدق بود و موجب تعجب اساتیدی بود که نزدیکی فکر هم با وی داشتند.
دکتر سروش در این سخنرانی بهاستناد برخی از اشکالات نظریه مشهور صدق تطابقی، و با توجه به اینکه برخی از مهمترین اشکالات به این نظریه در طول زمان پاسخ دادهشدهاست، از جمله اصلاحیهای که در «تقریر تارسکی» از نظریه صدق تطابقی ارائه شد و مورد پسند کارل پوپر که دکتر سروش آرا او را در ایران ترویج میکردند، قرار گرفت و... از نظریه صدق تطابقی عدول کرده و نظریه توافق عقلا را اختیار میکنند.
باز به تصریح سروش مراد از عقلا صرفاً فلاسفه و دانشمندان نیستند، بلکه همه مردم جزء عقلا قلمداد میشوند (شاید ناظر به این جمله مشهور که از میان اشیا جهان عقل از هر چیز دیگری بیشتر بهشکل مساوی بین مردمان تقسیم شدهاست...). وی به برخی از تبعات در بادی نظر نامطوب این نظریه هم وفوق داشت؛ برای مثال:
1.اگر در موضوعی بین دو گروه توافقی رخ نداد، باید قائل به حقیقت دوگانه شد.
2.اینکه عوامل مختلفی میتواند در ایجاد توافق جمعی نقشآفرینی کند، از جمله استدلال، جدل، خطابه و حتی قدرت و در نتیجه قدرت هم میتواند زمینهسازی توافق جمعی و در نتیجه صدق و حقیقت شود و برای مثال ما میتوانیم حقیقت فاشیستی هم داشتهباشیم.
3.با توجه به اینکه نظریه ایشان نسبت به نظریه صدق تطابقی طرفدار بسیار کمتری دارد، در نتیجه در حال حاضر میتوان گفت که این نظریه از حقیقت کمتری نسبت به دیگر نظریات صدق برخوردار است.
بحث تفصیلی درباره مبنای جدید معرفتشناختی دکتر سروش را به فرصتی دیگر میسپارم و در این مجال تنها به ذکر چند نکته بسنده میکنم:
1.آیا مشکلات نظریه صدق تطابقی بیش از مشکلات نظریه انسجام و کارکردگرایی و بهخصوص نظریه جدیدی است که دکتر سروش درصدد طرح و بسط و تلاش برای جلب موافقت دیگران هستند؟ آیا بر مبنای استدلال بر اساس بهترین تبیین نمیتوان گفت که در حال حاضر معقولتر آن است نظریه صدق تطابقی را بهدلیل مشکلات کمتر آن اخذ کنیم؟ هر چند میتوانیم شنونده بسط نظریه جدید دکتر سروش باشیم.
2.بهمحض آنکه قایل به حقیقت دوگانه شدیم، این پرسش مطرح میشود که آیا میتوان از حقیقت سهگانه و چهارگانه و... هم سخن گفت. بر مبنای مختار دکتر سروش، پاسخ مثبت است. هر گروهی میتواند حقیقت مخصوص به خود را داشتهباشد.
این کار را دست کم میتوان تا یک جمع دو نفره دنبال کرد، به این معنا که برای شکلگیری یک حقیقت و صدق، دست کم به دو نفری که بر سر موضوعی با هم توافق داشتهباشند، هر چند دیگران با آنها موافق نباشند، نیاز است. شاید بهاستناد بحثی که در ارتباط با امتناع زبان خصوصی مطرحشده، بتوان گفت حقیقت فردی دیگر نداریم، زیرا صدق نیازمند توافق جمعی است و جمع دست کم با دو نفر، البته در زبان عربی با سه نفر، آغاز میشود. طبیعی است نتیجه چنین باوری، چیزی جز نسبیتگرایی دست کم در زمان حال نخواهد بود.
3.اگر اصل در حقیقت توافق جمعی است و برای رسیدن به این توافق جمعی هم راههای مختلفی وجود دارد و هیچ برتری خاصی هم بین این راهها نیست، چه نیاز به اینکه فردی همچون دکتر سروش برای دستیابی به حقیقت و صدق مسیر دشوار ارائه برهان و جدل و خطابه را در پیش گیرد و از قدرت برای رسیدن به این هدف (صدق و حقیقت) بهره نگیرد؟
شاید دکتر سروش بگوید که قدرت من در استدلال و جدل و خطابه است و من از این ابزارها برای رسیدن به حقیقت استفاده میکنم و اگر کسی قدرتهای دیگری همچون زر و زور و تزویز، ثروت و سلاح و رسانه دارد، از ابزارهای خود استفاده کند. البته فرقی هم بین نتیجهای که از این دو مسیر حاصل میشود وجود ندارد. هر دو جمعی را به گرد خود جمع میکنند و به حقیقتی مخصوص به خود باور دارند. تبعات اتخاذ چنین رویکردی چه میتواند باشد؟
نکته پایانی اینکه دکتر سروش میتواند بر مبنای همان نظریه صدق تارسکی که پوپر آن را پذیرفت و همان گونه که به فلسفه علم پوپر باور داشت، باقی بماند و از اهمیت توافق جمعی هم دفاع کند؛ با بهرهگیری از تفکیک تعریف صدق و معیار صدق.
میتوان در تعریف صدق کماکان به نظریه تطابقی صدق، با تعریف توسعهیافته تارسکی پایبند بود (حقیقت در جهان یک از جهانهای سهگانه پوپری)، ولی معیار صدق و حقیقت را عرضه نظریه (جهان دو پوپری) در عرصه عمومی و نقادی آن از منظرهای مختلف دانست.
از طریق بحث و گفتوگوی چندجانبه درباره موضوعی، نوعی هم افقی بین افراد ایجاد میشود و افراد این فرصت را مییابند که فیل در تاریکی (در داستان مولانا) را از دریچه و پنجره و چشم و منظر فرد دیگر ببینند و راهی به حقیقت فیل بگشایند.
تاریخ انتشار: 1401/11/27
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.