ویژههای فکرت
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.
رسانه فکرت | ابراهیم شریفی، پژوهشگر سواد رسانه
در سالگرد انقلاب اسلامی عزیزمان از زاویههای مختلفی تحلیلهایی نگاشته میشود. در سالهای اولیه گام دوم انقلاب و بعد از سن بلوغ انقلاب مروری کنیم بر آنچه که میتواند آفت این انقلاب محسوب شود و منجر به از دست دادن ماهیت حقیقی انقلاب شود.
نفوذ
امام عزیز به عنوان بنیانگذار انقلاب درباره یکی از این آفتها میفرماید: بههوش باشید که موریانههای موذی، این ایادی استکبار جهانی درصدد رخنه کردن در صفوف شما هستند. دستهای وحدت را به هم دهید و بازو به بازوی هم یک دل و یک جهت این هدیه الهی را که پس از قرون متمادی به شما عطا فرموده قدردانی و حفظ کنید.
جنگ شناختی
امام یکی دیگر از آفات را عدم معرفت صحیح مردم میداند و معتقد است دشمنان به دنبال ان هستند که اسلام را بد معرفی کنند، تا مردم از اسلام برگردند و هر آن چیزی که مطالبه خودشان است حاکم کنند.
ادامهی انقلاب اسلامی تا رسیدن به کلیهی اهدافش، یک اصل است که هیچ گاه نباید از ذهن و فکر انقلابیون دور شود و افراد انقلابی باید بدون احساس خستگی و با نشاط کامل، برای رسیدن به اهداف اصلی انقلاب تلاش کنند و رسیدن به بعضی از اهداف اولیه مانند حکومت، آنان را از اهداف اصلی، باز ندارد.
خستگی نیروهای انقلابی
لذا سست شدن مردم از ادامهی راه انقلاب، یکی از آفات مهم انقلاب است که ممکن است به دلایل متعددی از جمله، رفاهطلبی و یا با برخورد مشکلاتِ ادامهی راه حاصل شود.
برای مثال پس از پیروزی نهضت مشروطیت و کنار رفتن رهبران نهضت و به تبعیت از آنها مردم، نهضت به شکست انجامید. در انقلاب عراق نیز همین ماجرا تکرار شد، در نهضت ملی شدن نفت نیز پس از کنار رفتن رهبران مذهبی، نهضت از دورن متلاشی شد؛ چرا که مردم از ادامه راه خسته شده بودند و همراهی نکردند. (کتاب انقلاب اسلامی و ریشههای آن، عمید زنجانی، ص 417 )
دوقطبیسازی
چنان که وحدت عامل پیروزی است اختلاف بین مردم یا مسئولین باعث دودستگی و یا چند دستگی شده، سبب تضعیف انقلاب میشود که راهبرد دوقطبیسازی در اتفاقات اخیر موج میزد.
تجددگرایی
انقلاب ما ممزوج به اسلامیت است، از این رو آراستن اسلام به آنچه از اسلام نیست و پیراستن آن از آنچه از اسلام است با هدف رنگ زمان زدن و به روز کردن میتواند آفت مهم دیگری باشد.
عدالت گریزی
شهید مطهری در کتاب «نهضتهای اسلامی در صد ساله اخیر اشاره دارد: از دست دادن عدالت در مرحله تقسیم غنائم و دستاوردهای انقلاب، آفت مهم دیگری است. یعنی امتناع عمدی در مسیر تحقق اهدافی که وعده آن در آغاز انقلاب به مردم داده شده است که رهبر انقلاب هم چندین بار به این مسأله اشاره کردهاند.
شهید چمران دسته بندی جامعی از آسیبها و آفات دارند که جناب منصوری لاریجانی در کتاب مبانی، آفات انقلاب اسلامی آوردهاند؛ آفات به دو دسته خارجی و داخلی تقسیم میشود.
وی درباره آسیبهای خارجی به ابر قدرتها، صهیونیستها و قدرتهای پوشالی وابسته به ابر قدرتها اشاره دارد و در یادآوری آسیبهای داخلی؛ گروهکها، فرصت طلبان، منفعتپرستی، مصلحتاندیشی و تفرقه و جناح بازی و سیاست بازی و... را نام میبرد.
برای به دور ماندن از این آسیبها باید بصیرت و دوراندیشی داشته و به هوش باشیم و از تلاش برای تحقق اهداف باز نمانیم.
تاریخ انتشار: 1401/11/18
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.