ویژههای فکرت
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.
به گزارش فکرت، به مناسبت سالروز ارتحال علامه مصباح یزدی، دکتر دانیال بصیر، سردبیر مدرسه علوم اسلامی_انسانی فکرت در یادداشتی یاد این علامه شهیر را گرامی داشت.
اگر خواسته باشیم نام یکی از بزرگترین اندیشمندان اسلامی را برده باشیم، بیشک نام علامه مصباح یزدی(ره) که سالیان متمادی دغدغه علوم اسلامی را داشت، به ذهن خطور خواهد کرد. اما چرا علامه مصباح؟! علامه افزون بر ویژگیها و امتیازات بسیار، در علوم مختلف اسلامی صاحبنظر بود و با عمدهترین رشتههای علوم انسانی نیز آشنایی عمیق و موسیقی داشت تا جایی که در بسیاری از این مباحث صاحب تألیف و نظریه است. آنچه تاکنون از ایشان به چاپ رسیده است، آثار فراوانی در دانشهایی همچون فلسفه، تفسیر، علومسیاسی، اخلاق، حقوق و تعلیم و تربیت، مدیریت، اقتصاد، جامعهشناسی و روانشناسی است.
علامه را میتوان در سه بعد علمی ـ پژوهشی، اخلاقی ـ معنوی و سیاسی ـ اجتماعی منحصر به فرد دانست.
ایشان به سبب تسلط کافی و وافی به مسائل علوم و با جداکردن مرزهای مطالب از یکدیگر، از مخلوطشدن با بحثهای دیگر و بروز انواع مغالطات جلوگیری میکرد. سپس با قدرت فکری بالا و قوت تحلیل در بحثهای علمی در مباحث معرفتشناسی، هستیشناسی، فلسفه حقوق، فلسفه اخلاق، انسانشناسی و فلسفه سیاست و... مباحث متقنی را ارائه میداد.
این استاد برجسته جهان اسلام به دلیل دقت فوقالعاده در بحثهای علمی قوت نقد موشکافانه بسیار بالایی در نقد نظریات رقیب داشت. از این رو در دوران معاصر از موفقترین دانشمندان اسلامی در مناظرات علمی با ایدئولوگهای مارکسیسم و لیبرالیسم بهشمار میآمد.
علامه مصباح یزدی با نگاه توحیدی عمیقی که داشت و بر اساس مبانی اعتقادی، همه کمالات علم و حکمت و قدرت را از خدا میدانست، از این رو رمز توفیق امور اخلاقی و معنوی را در اطاعت و بندگی خدا میدید. همواره به این تکه کلام که «من هم یک سربازم» مانند سایر سربازان امام زمان(عج)، به طلبهها توصیه میکرد: تلاش کنید باور کنید سرباز امام زمان(عج) هستید.
اندیشه سیاسی اجتماعی علامه مصباح را میتوان از پررنگترین اضلاع شخصیت ایشان بر شمرد. ایشان از سال 42 تا پایان حیات، همواره بهعنوان یکی از نیروهای تأثیرگذار انقلاب اسلامی در مبارزه با نظام سلطه و رژیم طاغوتی مطرح بود.
ما در مجموعه رسانهای فکرت همانند سال گذشته برآن شدیم به مناسبت سالگرد ارتحال علامه مصباح یزدی، پروندهای را با عنوان «مصباح فکر» دنبال کرده و به پاسخ سؤالات زیر دهیم و از همه اندیشمندان و صاحبنظران و پژوهشگران درخواست داشته برای ترویج اندیشه علامه مصباح، ما را در این پرونده یاری کنند.
محور نخست؛ وجوه ممیزه دیدگاه علامه مصباح(ره) در بازخوانی علوم انسانی غربی چیست؟
محور دوم؛ چرا غربگرایان در زمان حیات علامه مصباح(ره) به جای مقابله نظری و گفتمانی با ایشان، حربه توهین و تخریب را انتخاب کردند؟
محور سوم؛ برخی جریانهای غیرانقلابی درصدد انحراف افکار عمومی از شخصیت علامه مصباح بودند و اکنون نیز هستند؛ به نظر شما اگر سلوک ایشان بدون هیچ تحریفی در رسانهها و مجامع فرهنگی و علمی تبیین شود، شاهد چه ثمراتی هستیم؟
محور چهارم؛ آیا میتوان اندیشه علامه مصباح(ره) را اندیشهای پویا در برابر سکولاریزه کردن حکومت اسلامی و تحقق پروژه انگلیسی_آمریکایی در ایران برشمرد؟ برترین مؤلفههای فکری و عملی علامه در این زمینه چه بود؟
محور پنجم؛ ورود علامه مصباح(ره) در مباحث فقه سیاسی و اجتماعی چگونه بوده است؟
محور پایانی؛ درباره پرهیز علامه مصباح(ره) از فضای شهرتطلبی و کسب مرجعیت دینی (کرسی مرجعیت) برای ما بگویید. در حقیقت چه کلانمسائل دیگری برای علامه اهمیت داشت.
تاریخ انتشار: 1401/10/04
مجموعه فکرت درصدد است، مسائل روزِ حوزه اندیشه را با نگاهی جدید و در قالبهای متنوع رسانهای به تصویر بکشد.